ΗΠΑ: Πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πέους σε καρκινοπαθή

Νοσοκομείο της Βοστόνης ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση πέους σε καρκινοπαθή ασθενή, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσε ότι ο 64χρονος Τόμας Μάνινγκ από το Χάλιφαξ απέκτησε καινούργιο πέος την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μία εγχείρηση που διήρκεσε 15 ώρες. Το μόσχευμα προήλθε από νεκρό ασθενή.

Ο δόκτωρ Κούρτις Σετρούλο, επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας που ανέλαβε την επέμβαση, εκτιμά πως ο Μάνινγκ θα είναι σε θέση να ουρεί φυσιολογικά μετά από λίγες εβδομάδες ενώ για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, ο Μάνινγκ θα χρειαστεί να περιμένει  από μερικές εβδομάδες έως και κάποιους μήνες.

Το πέος του Μάνινγκ είχε ακρωτηριαστεί σε μια προσπάθεια των γιατρών να αντιμετωπίσουν την πρόοδο των καρκινικών κυττάρων και να αποφευχθεί η όποια μετάσταση.

«Θέλω να ξαναγίνω αυτός που ήμουν», δήλωσε ο Μάνινγκ, την Παρασκευή, σε συνέντευξη που έδωσε από τον θάλαμο όπου αναρρώνει. Ο 64χρονος δήλωσε πως νιώθει πολύ καλά και δεν πονά ιδιαιτέρως, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν είναι ακόμη ψυχολογικά έτοιμος να κοιτάξει το μόσχευμα.

Η τεχνική βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος βοήθειας βετεράνων πολέμου και καρκινοπαθών. Οι γιατροί του νοσοκομείου χαρακτηρίζουν την επέμβαση «χειρουργικό ορόσημο», δεδομένων των προκλήσεων που προέβαλε η ευαίσθητη κατάσταση του οργανισμού του Μάνινγκ.

Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση πέους στον πλανήτη είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αφρική.Τότε ο ασθενής είχε χάσει το πέος του κατά την διάρκεια μιας αποτυχημένης περιτομής – τελετουργικής πρακτικής στην οποία υποβάλλονται συχνά οι αυτόχθονες κατά το πέρασμά τους από την εφηβεία στην ενηλικίωση. 
Πηγή: Πηγή: CBSNews - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας