ΠΟΥ: Τετραπλασιάστηκαν οι διαβητικοί σε λιγότερο από 35 χρόνια

Σχεδόν 422 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το 1980, με τη χρόνια νόσο να έχει λάβει «τεράστιες διαστάσεις» καθώς η προέλασή της συνδέεται κυρίως με την αυξανόμενη μάστιγα της παχυσαρκίας, επισημαίνει η πρώτη παγκόσμια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση The Lancet.

Ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο διαβήτης γίνεται γρήγορα μείζον πρόβλημα για τις φτωχές χώρες και ένα καθοριστικό ζήτημα για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

«Ο διαβήτης προελαύνει. Δεν είναι πλέον μια νόσος κατά κύριο λόγο των πλούσιων χωρών. Ο διαβήτης αυξάνεται ασταμάτητα παντού, πιο έντονα στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε την διάδοση του διαβήτη, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την καθημερινότητά μας: να τρώμε υγιεινά, να αθλούμαστε, να αποφεύγουμε την πρόσληψη υπερβολικού βάρους», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν στον πρόλογο της έρευνας.

Ο διαβήτης τύπου 2, ή μη-ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη στους ενήλικες. Οι ασθενείς μπορούν να ελέγχουν τη νόσο με φάρμακα και προσεκτική διατροφή. Ωστόσο η ασθένεια μπορεί να τους ταλαιπωρεί σε όλη τους τη ζωή, ενώ συχνά αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, οξέος καρδιακού επεισοδίου, εγκεφαλικού και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.

Παχυσαρκία, ο κύριος παράγοντας επικινδυνότητας

Η παχυσαρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 και οι προσπάθειές μας για τον έλεγχο της αύξησής της μέχρι τώρα δεν έχουν αποδειχθεί επιτυχείς, γράφει ο Ματζίντ Ετζατί, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

Τα κρούσματα διαβήτη είναι πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Τα ποσοστά της νόσου αυξήθηκαν σημαντικά σε πολλές χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Μεξικό. Η συχνότητα της νόσου υπερδιπλασιάστηκε στους άνδρες στην Κίνα και την Ινδία μεταξύ 1980 και 2014.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του διαβήτη καταγράφονται στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού και ακολουθούν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η βορειοδυτική Ευρώπη έχει τα μικρότερα ποσοστά διαβήτη. Ωστόσο σε καμία χώρα δεν διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση των κρουσμάτων διαβήτη.

Το 2012, ο διαβήτης αποτέλεσε αιτία θανάτου για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, στους οποίους πρέπει να προστεθούν 2,2 εκατομμύρια θάνατοι που προκλήθηκαν από ασθένειες οι οποίες έχουν σχέση με τον διαβήτη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 3,7 εκατομμύρια.

Ο διαβήτης είναι σοβαρή χρόνια νόσος που εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει επαρκώς ινσουλίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει τη συγκέντρωση του ζαχάρου στο αίμα) ή όταν ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη που παράγει.
Πηγή: skai.gr