Vassagel: Τα κουνέλια ανοίγουν νέους δρόμους στην αντισύλληψη

Απόλυτη επιτυχία σε κλινικές δοκιμές σε κουνέλια, είχε η πειραματική αντισυλληπτική μέθοδος Vasagel που προορίζεται για μελλοντική χρήση από άνδρες. Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Ιδρύματος Parsemus, στο περιοδικό «Βασική και Κλινική Ανδρολογία», στο 100% των κουνελιών στα οποία εφαρμόστηκε η θεραπεία, τα αποτελέσματα ήταν «αποκλειστικά τα επιθυμητά, χωρίς παρενέργειες». 

Το Vassagel είναι ενέσιμο τζελ που χορηγείται στο vas deferens, τον σπερματικό πόρο, μπλοκάροντάς τον και προκαλώντας παροδική στειρότητα χωρίς να απαιτείται η μόνιμη αφαίρεση του.

Η ερευνητική ομάδα χορήγησε το τζελ σε 12 κουνέλια και στις επαναληπτικές καταμετρήσεις σπέρματος που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες, προέκυψε ότι 11 από αυτά είχαν μηδενική ποσότητα σπέρματος, ενώ μόλις ένα παρουσίασε «πάρα πολύ χαμηλή - στα όρια της στειρότητας» πυκνότητα σπέρματος. Οι επιδράσεις του Vasagel διάρκεσαν για δώδεκα μήνες και δεν παρουσίασαν κάποια δυσάρεστη παρενέργεια.

Η αφαίρεση του τζελ γίνεται με μία απλή ένεση αλατούχου διαλύματος στον πόρο και μετά την αφαίρεση του, η πυκνότητα σπέρματος επιστρέφει αμέσως σε φυσιολογικά επίπεδα .

Ο επόμενος κύκλος κλινικών δοκιμών, που αυτή την φορά θα γίνει σε ενήλικους άνδρες, είναι προγραμματισμένος για τα τέλη του 2016. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, κάθε χρόνο περίπου 85 εκατομμύρια εγκυμοσύνες είναι ανεπιθύμητες, και οι ερευνητές προσπαθούν χρόνια τώρα να καταφέρουν μία αναστρέψιμη αντισυλληπτική για τους άνδρες, αφού ως τώρα τέτοιες αναστρέψιμες πρακτικές είχαν εφαρμογή μόνο στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. 

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι κλινικές δοκιμές αποδειχτούν επιτυχείς και στους άνδρες, το Vasagel δεν θα ανέβει σύντομα στα ράφια των φαρμακείων, αφού οι διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαρκούν αρκετούς μήνες, καμία φορά και χρόνια.  
Πηγή: Πηγή : Independent - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας