Κλείσιμο

Νέα έρευνα: Oι άνθρωποι με αυτισμό πεθαίνουν νωρίτερα

Οι άνθρωποι με αυτισμό πεθαίνουν νωρίτερα από ό, τι ο υπόλοιπος υγιής πληθυσμός, συνήθως επειδή παθαίνουν επιληπτική κρίση ή επειδή αυτοκτονούν.

Επικαλούμενη την πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Σουηδία, η φιλανθρωπική οργάνωση Autistica περιέγραψε το πρόβλημα ως μια «τεράστια υποβόσκουσα κρίση».

Σύμφωνα με τη μελέτη της British Journal of Psychiatry οι αυτιστικοί άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο 16 χρόνια νωρίτερα από τους υγιείς.

Η φιλανθρωπική οργάνωση θέλει να αυξήσει τα κέρδη της κατά 10 εκατομμύρια λίρες για να διεξάγει περαιτέρω έρευνες με αντικείμενο το χρόνο ζωής των αυτιστικών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται το 1% του πληθυσμού, δηλαδή 700.000 άνθρωποι, έχουν αυτισμό και έχουν δυσκολίες στον τρόπο που επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ατόμων με αυτισμό έχει μαθησιακές δυσκολίες και πεθαίνει 30 χρόνια νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Επίσης πολύ σημαντική αιτία θανάτου αυτών των ανθρώπων ήταν η επιληψία.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν ακριβώς τη σχέση μεταξύ αυτισμού και επιληψίας και αυτός είναι ο λόγος που η φιλανθρωπική οργάνωση θέλει να διεξάγει περαιτέρω έρευνα.

Η σουηδική μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα με αυτισμό, που δεν είχαν κάποια διανοητική αναπηρία, έχασαν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 12 χρόνια νωρίτερα.

Μετά τις καρδιακές παθήσεις, η αυτοκτονία ήταν η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου. 

Προηγούμενες έρευνες είχαν επιπλέον δείξει ότι οι γυναίκες με αυτισμό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας από ό, τι οι άνδρες και μόνο το ήμισυ των αυτιστικών ατόμων που έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει πάσχει από κατάθλιψη.


Πηγή: skai.gr -BBC