Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της Vodafone στον Αστακό

Περίπου 1.500 κατοίκους παρακολουθεί ο γενικός γιατρός του Κέντρου Υγείας Αστακού και του Περιφερειακού Ιατρείου Μαχαιρά στην Αιτωλοακαρνανία, Γιάννης Τριανταφυλλάκης. 
Οι περισσότεροι είναι άτομα τρίτης ηλικίας που αδυνατούν να διανύσουν απόσταση τουλάχιστον 1 ώρας για να φτάσουν στο κοντινότερο νοσοκομείο. 

Σωτήρια λύση τόσο για τους ίδιους όσο και για τον γιατρό αποτελεί το πρόγραμμα τηλεϊατρικής Vodafone που εφαρμόζεται στην περιοχή για πάνω από 2 χρόνια αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις υποδομές που διαθέτει η Vodafone. 

Ο Γενικός Γιατρός Κέντρου Υγείας Αστακού & Περιφερειακού Ιατρείου Μαχαιρά Γιάννης Τριανταφυλλάκης τονίζει: 
“Η ιατρική παρακολούθηση πλέον είναι πιο εντατικοποιημένη, μπαίνουμε σε πρωτόκολλο παρακολούθησης, γιατί τηρείται και ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, δηλαδή σου δίνει τη δυνατότητα το ίδιο το πρόγραμμα να βλέπεις τον ασθενή σου, να έχεις το feedback και να τον ξαναδείς και να δεις εάν βελτιώνεται σε σχέση με παλιότερες εξετάσεις.” 


Πώς γίνεται αυτό; Με τη χρήση ειδικών φορητών συσκευών ο κ. Τριανταφυλλάκης ελέγχει την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία των ασθενών και επιπλέον τους μετρά το ζάχαρο, την πίεση, την ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Εάν για κάποιες εξετάσεις κρίνει ότι χρειάζεται μία επιπλέον συμβουλευτική γνωμάτευση, τις στέλνει μέσω του δικτύου της Vodafone στους πνευμονολόγους και στους καρδιολόγους του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και εντός μίας ημέρας λαμβάνει την απάντησή τους. 

“Η χρήση των νέων τεχνολογιών επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή. Οπότε έχουμε τη δυνατότητα πλέον μέσω του προγράμματος τηλεϊατρικής να έχουμε εξειδικευμένη γνώση και εξειδικευμένη γνώμη σε δύσκολα περιστατικά κυρίως σε χρόνιους ασθενείς.” 

Οι ασθενείς δεν πληρώνουν τίποτα για τις εξετάσεις, ενώ εάν δεν μπορούν να πάνε οι ίδιοι στο ιατρείο, τους επισκέπτεται ο γιατρός στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής Vodafone παρέχεται σε περισσότερους από μισό εκατομ. πολίτες σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr