ΗΠΑ: Νέο εμβόλιο κατά του HPV προσφέρει μεγαλύτερη προστασία

Ένα νέο εννιαδύναμο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο αυτό προσφέρει κάλυψη 93% και προστατεύει από τους τύπους 6, 11, 16,18, 31, 33, 45, 52 και 58 του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ωστόσο το εννιαδύναμο εμβόλιο θα αργήσει να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα , όπου κυκλοφορεί το τετραδύναμο το οποίο προστατεύει από τους τύπους 6, 11,16 και 18 του ιού HPV και προσφέρει κάλυψη περίπου 70%.

Στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφηκε μία αργή αυξητική τάση στην εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών και γυναικών κατά του HPV, η οποία το 2015 έφτασε το 43%. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 50-85%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την7η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων που θα πραγματοποιηθεί 26-28 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού HPV καθηγητής Μαιευτικής -Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός, ανέφερε ότι από τις 160.000.000 δόσεις των εμβολίων κατά του HPV που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως τα δύο πρώτα εμβόλια που κυκλοφόρησαν αποδείχθηκαν ασφαλή χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες, πέραν των τοπικών αντιδράσεων, ζάλης, λιποθυμιών και ορισμένων αλλεργικών αντιδράσεων.

Ο ιός HPV προσβάλλει παιδιά, εφήβους, άνδρες και γυναίκες και προκαλεί καλοήθεις και κακοήθεις αλλοιώσεις όχι μόνο στα γεννητικά όργανα, αλλά και στην περιπρωκτική περιοχή, στο δέρμα, στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα, στον λάρυγγα και πιθανόν και σε άλλα όργανα.

Στους περισσότερους ανθρώπους που φέρουν τον ιό HPV, δεν υπάρχει κλινική εκδήλωση. Η πιο συχνή κλινική εκδήλωση είναι τα κονδυλώματα ενώ άλλη κλινική εκδήλωση είναι η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία που διαβαθμίζεται σε χαμηλού και υψηλού βαθμού.
Πηγή: skai.gr