Πάνω από 5.000 έγκυοι έχουν προσβληθεί από Ζίκα στην Κολομβία

Περισσότερες από 5.000 έγκυοι στην Κολομβία έχουν μολυνθεί από τον ιό Ζίκα, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο εθνικής Υγείας της χώρας.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 31.555 ανθρώπινα κρούσματα του Ζίκα στην Κολομβία, στα οποία περιλαμβάνονται 5.013 γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Ο Ζίκα πιστεύεται ότι συνδέεται με περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε περισσότερα από 460 νεογνά στη Βραζιλία, γεγονός που προκαλεί μεγάλες ανησυχίες για τις εγκύους στην Κολομβία.

Η μικροκεφαλία είναι μία πάθηση όπου το βρέφος έχει αφύσικα μικρό κρανίο και εγκέφαλο και συχνά καταλήγει σε μαθησιακές και νοηματικές αδυναμίες κατά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του παιδιού.

Ο Ζίκα πιστεύεται ότι συνδέεται επίσης με το σπάνιο σύνδρομο Guillain-Barre, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περιφερειακό νευρικό σύστημα, προκαλώντας προβλήματα κίνησης και αίσθησης στα άκρα.

Έως σήμερα πάντως δεν έχει αποδειχθεί οριστικά ότι ο Ζίκα προκαλεί είτε μικροκεφαλία είτε το σύνδρομο Guillain-Barre.

Η Κολομβία αναμένει έως και 600.000 ανθρώπινα κρούσματα Ζίκα το 2016, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό, εκτιμά ότι στη Λατινική Αμερική οι ασθενείς μπορεί φέτος να φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.  Ο ιός έχει ήδη επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες.

Ήδη καταβάλλονται πυρετώδεις προσπάθειες για την εφεύρεση εμβολίου κατά του ιού, με τον ΠΟΥ πάντως να εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 18 μήνες έως ότου να παραχθεί εμβόλιο.
Πηγή: skai.gr