Αυξάνονται οι υποψίες για σύνδεση του Ζίκα και με το Guillain-Barre

Τον θάνατο τριών ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό Ζίκα και στη συνέχεια εμφάνισαν το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Κολομβία, αυξάνοντας τις υποψίες ότι ο ιός συνδέεται και με αυτή την πάθηση, πέραν της μικροκεφαλίας σε βρέφη.

«Επιβεβαιώσαμε τρεις θανάτους και τους αποδώσαμε στον Ζίκα [...] Είχε προηγηθεί το σύνδρομο Guillain-Barre», δήλωσε η επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Μάρθα Λουσία Οσπίνα.

Το Guillain-Barre είναι μία επικίνδυνη αλλά σπάνια πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε περιφερειακά τμήματα του νευρικού συστήματος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα κίνησης.

Το σύνδρομο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ιάσιμο, αν και οι παθόντες συνήθως πρέπει να περάσουν πολλούς μήνες θεραπείας, μακριά από την αγορά εργασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν χρόνιες δυσκολίες κίνησης.

Πρόκειται για το δεύτερο ανησυχητικό μήνυμα όσον αφορά τον Ζίκα, καθώς νωρίτερα το βραζιλιανό κυβερνητικό ινστιτούτο υγείας Fiocruz ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά ενεργό ιό Ζίκα σε δείγματα σάλιου και ούρων και ότι θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών.

Ο ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες που πλήττονται από τον Ζίκα, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες, να επιτρέψουν την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη και την άμβλωση.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, η Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έβαλε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τα κράτη της Νότιας Αμερικής, πολλά από τα οποία δεν επιτρέπουν ούτε την άμβλωση ούτε το αντισυλληπτικό χάπι και συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να μένουν έγκυες εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργεί ο Ζίκα.
Πηγή: skai.gr