Ο καρκίνος οδηγεί στο θάνατο έναν στους τέσσερις ανθρώπους στην Ε.Ε.

Στον καρκίνο οφείλεται ένας στους τέσσερις θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, η ανθρωπότητα σήμερα Πέμπτη θυμάται τα εκατομμύρια θύματά της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, και γιορτάζει για τους πολλούς που επέζησαν.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν το 2013, όταν η επάρατη νόσος προκάλεσε το θάνατο 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στα 28 κράτη-μέλη της ενωμένης Ευρώπης.

Το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών, όπου ο καρκίνος ευθύνεται για περισσότερους από έναν στους τρεις θανάτους (37%).

Ο πλέον θανατηφόρος τύπος ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκάλεσε σχεδόν 270.000 θανάτους, ήτοι το 21% όλων των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνο. Δεύτερος πιο θανατηφόρος ήταν ο καρκίνος του εντέρου, με περίπου 153.100 θύματα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο καρκίνος του μαστού, που το 2013 στοίχισε τη ζωή σε περίπου 92.600 γυναίκες.

Οι άνδρες ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της νόσου, μετρώντας 726.500 νεκρούς, ενώ τη μάχη για τη ζωή έχασαν και 570.300 γυναίκες.

Στη χώρα μας, το ποσοστό θανάτων επί του συνόλου που οφείλεται στα διάφορα είδη καρκίνου είναι το ίδιο με το μέσο όρο της Ε.Ε., στο 26%. Σύμφωνα με τη Eurostat, 28.844 Έλληνες και Ελληνίδες έχασαν εκείνη τη χρονιά τη μάχη με την ασθένεια.

Το υψηλότερο ποσοστό, 32% καταγράφηκε στη Σλοβενία, και το χαμηλότερο στη Βουλγαρία, 17%.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat,που δημοσιεύτηκαν ακριβώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr