Πρώτο κρούσμα Ζίκα σε έγκυο στην Ευρώπη (upd)

Σε έγκυο γυναίκα στην Ευρώπη έφτασε ο ιός Ζίκα.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιβεβαίωσε το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα με συμπτώματα του ιού σε έγκυο γυναίκα, στην Καταλονία. Η γυναίκα είχε πρόσφατα ταξιδεύσει στην Κολομβία, όπου πιστεύεται ότι προσβλήθηκε, με το υπουργείο να σημειώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, καθότι πρόκειται για περίπτωση περιορισμένης «εισαγωγής» του παθογόνου παράγοντα.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική ανακοίνωση, στην ιβηρική χώρα έχουν εντοπισθεί συνολικά επτά άτομα που έχουν προσβληθεί από τον Ζίκα, όλοι μετά από επισκέψεις σε επικίνδυνες χώρε. Μόνο η έγκυος έχει όμως εμφανίσει συμπτώματα, γεγονός που είναι ανησυχητικό, με δεδομένο ότι ο ιός φαίνεται πως συνδέεται με την εμφάνιση μικροκεφαλίας σε νεογνά.

Η πληροφορίες για την εξάπλωση του ιού στη Γηραιά Ήπειρο έρχεται τη στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τους τρόπους μετάδοσής του, καθώς στη Βραζιλία αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις όπου η νόσος μεταδόθηκε μέσω μετάγγισης αίματος, ενώ την Τρίτη ήλθε στη δημοσιότητα η περίπτωση όπου στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα άτομο νόσησε μετά από σεξουαλική επαφή με φορέα.

Εξ όσων γνωρίζουμε, ο Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, και συγκεκριμένα από είδη που ζουν σε περιοχές με τροπικό κλίμα. Ωστόσο, τα κουνούπια μεταφέρονται εύκολα μέσω της ανθρώπινης μετακίνησης, χάρις τις συνέπειες του Ελ Νίνιο που επηρεάζει τους βιότοπούς τους, και εξαιτίας της συνεχούς επέκτασης του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Τους τελευταίους έξι μήνες ο ιός έχει εξαπλωθεί με «εκρηκτική» ταχύτητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με κρούσματα να παρατηρούνται σε περισσότερες από 20 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό, εν μέσω έντονων υποψιών ότι συνδέεται με εκατοντάδες κρούσματα μικροκεφαλίας σε νεογνά στη Βραζιλία, μία πάθηση που προκαλεί υπανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου και συχνά οδηγεί σε διανοητικά προβλήματα.

Ο Ζίκα πιστεύεται επίσης ότι συνδέεται με αυξημένες περιπτώσεις του σοβαρού συνδρόμου Guillain-Barre, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε περιφερειακά νεύρα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα κίνησης.
Πηγή: skai.gr