Κλείσιμο

Μετάδοση Ζίκα (και) μέσω μετάγγισης αίματος

Δύο περιπτώσεις όπου ο ιός Ζίκα μεταδόθηκε σε ανθρώπους μέσω μεταγγίσεων αίματος ανέφεραν οι υπηρεσίες Υγείας της Βραζιλίας, καθώς αυξάνονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα προκειμένου να καταλάβει τους τρόπους εξάπλωσης του ιού.

Αμφότερα τα κρούσματα καταγράφηκαν στην πλούσια βιομηχανική πόλη Καμπίνας, βορειοδυτικά του Σάο Πάολο.

Οι φόβοι μετάδοσης του Ζίκα μέσω μεταγγίσεων έρχονται δύο μέρες μετά τις πληροφορίες για το πρώτο περιστατικό σεξουαλικής μετάδοσης του ιού, στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών, υπόθεση που προκάλεσε την ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εξ όσων γνωρίζουμε, ο Ζίκα συνήθως μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, και συγκεκριμένα από είδη κουνουπιών που ζουν σε περιοχές με τροπικό κλίμα.

Εν μέσω των ανησυχιών για τον ιό, πολλές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τους όρους για δωρεά αίματος. Ενδεικτικά, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ζήτησε την Τετάρτη από τους επίδοξους δότες που έχουν ταξιδεύσει στο Μεξικό, την Καραϊβική, ή τη Νότια Αμερική να περιμένουν τουλάχιστον 28 μέρες μετά το ταξίδι τους προτού δώσουν αίμα.

Σε περίπτωση που δότες εμφανίσουν συμπτώματα του Ζίκα δύο εβδομάδες μετά τη δωρεά θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον οργανισμό, ώστε η φιάλη τους να τεθεί σε καραντίνα.

Τους τελευταίους έξι μήνες ο ιός έχει εξαπλωθεί με «εκρηκτική» ταχύτητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με κρούσματα να παρατηρούνται σε περισσότερες από 20 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον ιό, εν μέσω έντονων υποψιών ότι συνδέεται με εκατοντάδες κρούσματα μικροκεφαλίας σε νεογνά στη Βραζιλία, μία πάθηση που προκαλεί υπανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου και συχνά οδηγεί σε διανοητικά προβλήματα.

Ο Ζίκα πιστεύεται επίσης ότι συνδέεται με αυξημένες περιπτώσεις του σοβαρού συνδρόμου Guillain-Barre, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε περιφερειακά νεύρα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα κίνησης.
Πηγή: skai.gr