Έρευνα πάνω στον κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης του Ζίκα ζητά ο ανήσυχος ΠΟΥ

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού Ζίκα μέσω σεξουαλικής επαφής εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στον απόηχο των πληροφοριών ότι στο Τέξας των ΗΠΑ εντοπίστηκε ανθρώπινο κρούσμα όπου η μετάδοση προκλήθηκε από το σεξ.

«Φυσικά καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί ώστε να καταλάβουμε τις συνθήκες και πόσο συχνή ή πιθανή είναι η σεξουαλική μετάδοση, και εάν άλλα σωματικά υγρά εμπλέκονται», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες για τις οδούς εξάπλωσης της νόσου.

Ο Οργανισμός δεν έχει επιβεβαιώσει τη δυνατότητα σεξουαλικής μετάδοσης του Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών, όμως ο κ. Χαρτλ διαβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο θα εξεταστεί κατά την καθημερινή σύσκεψη της ομάδας απόκρισης του ΠΟΥ στην Τετάρτη.

«Είναι πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Ζίκα, χρειάζεται πολλή παρακολούθηση», συνέχισε ο κ. Χαρτλ, εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση ότι με δεδομένη την κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού από τον ΠΟΥ θα υπάρξει «γρήγορα μεγάλη πρόοδος» στη μελέτη του ιού.

Ένα από τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε καλά για τον Ζίκα είναι οι πιθανές επιπτώσεις του. Μέχρι πρότινος, πιστεύαμε ότι τα συμπτώματα του ιού είναι μέτριος πυρετός, πόνοι στο μυϊκό σύστημα και τις αρθρώσεις, κόπωση και κοκκίνισμα των ματιών. Ωστόσο, ο ΠΟΥ παραδέχεται πλέον ότι υπάρχουν «σοβαρές υποψίες» για σύνδεση του Ζίκα με εκατοντάδες κρούσματα μικροκεφαλίας σε νεογνά, πάθηση που προκαλεί υπανάπτυξη του κρανίου και του εγκεφάλου, και συχνά καταλήγει σε διανοητικά προβλήματα.

Παράλληλα, ο ιός πιστεύεται ότι συνδέεται με το σοβαρό – αλλά συνήθως ιάσιμο – σύνδρομο Guillain-Barre, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε περιφερειακά νεύρα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα κίνησης.

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο για τον Ζίκα είναι η «εκρηκτική», κατά τον ΠΟΥ, ταχύτητα με την οποία έχει εξαπλωθεί, με ανθρώπινα κρούσματα σε περισσότερες από 20 χώρες της Λατινικής Αμερικής σε διάστημα περίπου έξι μηνών.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι τα κρούσματα στην Λατινική Αμερική μπορεί να φτάσουν τα 4 εκατομμύρια μόνο το 2016.
Πηγή: skai.gr