Εντοπίστηκε κρούσμα Ζίκα από σεξουαλική επαφή

Ανθρώπινο κρούσμα του ιού Ζίκα όπου η μετάδοση της νόσου έγινε μέσω σεξουαλικής επαφής διαγνώστηκε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μία υπόθεση που εγείρει νέες ανησυχίες για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού – ο οποίος κανονικά μεταφέρεται από κουνούπια.

Το επίμαχο κρούσμα εντοπίστηκε στην κομητεία του Ντάλας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών Αρχών που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η σεξουαλική μετάδοση του ιού έχει επιβεβαιωθεί από το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο ασθενής διαγνώστηκε με τη νόσο αφού είχε σεξουαλική επαφή με φορέα του ιού, ο οποίος είχε ταξιδεύσει σε χώρα όπου ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς, έχοντας προσβάλει ανθρώπους σε περισσότερες από 20 χώρες της Λατινικής και Βόρειας Αμερικής τους τελευταίους μήνες.

Αν και τα γνωστά συμπτώματα του Ζίκα δεν είναι σοβαρά, ο ιός πλέον πιστεύεται ότι συνδέεται με κρούσματα μικροκεφαλίας σε εκατοντάδες νεογνά, αλλά και με την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barre, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε περιφερειακά νεύρα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα κίνησης.
Πηγή: skai.gr