Σιαμαία κοριτσάκια διαχωρίστηκαν 8 ημέρες μετά τη γέννησή τους

Δύο σιαμαίες αδελφούλες ηλικίας μόλις 8 ημερών, που ήταν ενωμένες στην περιοχή του ήπατος και του θώρακα, υποβλήθηκαν με επιτυχία σε επέμβαση στην Ελβετία και διαχωρίστηκαν. 

Ήταν κάτι που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά σε αυτήν την ηλικία, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Le Matin Dimanche.

Πέντε χειρουργοί, με τη βοήθεια δύο νοσοκόμων και έξι αναισθησιολόγων, πραγματοποίησαν την επέμβαση τον Δεκέμβριο η οποία διήρκησε 5 ώρες. Τα κοριτσάκια είναι τα μικρότερα σε ηλικία που έχουν διαχωριστεί με επιτυχία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Μάγια και η Λίντια γεννήθηκαν στη Βέρνη τη 2α Δεκεμβρίου, πρόωρα κατά 2 μήνες, μαζί με την τρίτη αδελφή τους την Καμίλα.

Η κατάσταση της υγείας των δύο σιαμαίων κοριτσιών ήταν σταθερή και οι γιατροί αρχικά προέβλεπαν να τις εγχειρίσουν λίγους μήνες αργότερα. Μόλις έκλεισαν μία εβδομάδα ζωής, η υγεία τους επιδεινώθηκε ραγδαία, το ένα παιδάκι εμφάνισε υπέρταση και το άλλο υπόταση.

Αυτούς του είδους τα προβλήματα υγείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τόσο μικρόσωμα βρέφη. Το κάθε μωρό ζύγισε μόλις 1,1 κιλά αλλά οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την επέμβαση διαχωρισμού παρά την ηλικία.

Ιδιαίτερα δύσκολος ήταν ο διαχωρισμός του ήπατός τους. Οι ιατροί είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο τα δύο βρέφη να μην τα καταφέρουν, αλλά η επέμβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η υγεία των δύο κοριτσιών ολοένα και βελτιώνεται.

Πηγή: skai.gr