ΥΓΕΙΑ


ΠΟΥ: Απειλή για όλη την Αμερική τα κουνουπια-φορείς του ιού Ζίκα

Σε υγειονομικό συναγερμό βρίσκονται όλες οι χώρες της Αμερικής, μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Ζίκα σε όλη την ήπειρο, πλην του Καναδά και της Χιλής, όπου δεν απαντώνται τα κουνούπια του είδους Aedes που μεταδίδουν τον ιό.

 
Σε υγειονομικό συναγερμό βρίσκονται όλες οι χώρες της Αμερικής, μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Ζίκα σε όλη την ήπειρο, πλην του Καναδά και της Χιλής, όπου δεν απαντώνται τα κουνούπια του είδους Aedes που μεταδίδουν τον ιό.

Η νόσος εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές με ήπια συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πόνος στις αρθρώσεις και τα εξανθήματα, και για την ώρα δεν υπάρχει θεραπεία ή προληπτικό εμβόλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία των κέντρων πρόληψης επιδημιών, τις περασμένες δεκαετίες ο Ζίκα εμφανιζόναν στην Αφρική, την νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού, αλλά από την περασμένη άνοιξη άρχισε να εξαπλώνεται και στην Βραζιλία.

Στις αρχές του 2015, βραζιλιάνοι επιστήμονες διαπίστωσαν την σύνδεση του Ζίκα με την μικροκεφαλία σε νεογνά .

Η μικροκεφαλία προσβάλει το νευρικό σύστημα των εμβρύων τα οποία γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια, αντιμετωπίζοντας στην συνέχεια προβλήματα ανάπτυξης. Η πάθηση κρύβεται συχνά πίσω και από την εμφάνιση του συνδρόμου Guillain-Barré.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 3 με 12 ημέρες μετά το δάγκωμα του κουνουπιού, ενώ έχει καταγραφεί και μία 
περίπτωση μετάδοσης μέσω σεξουαλικής επαφής. Οι λεχώνες μεταφέρουν τον ιό στα νεογέννητα παιδιά τους. 

Οι φόβοι για ραγδαία εξάπλωση του ιού ενισχύονται από τα στατιστικά στοιχεία. Πέρσι καταγράφηκαν περισσότερα από 2.500 περιστατικά μικροκεφαλίας, ενώ το 2014 δεν ξεπερνούσαν τα 150. Η ταχεία εξάπλωση του ιού στην νότιο Αμερική, σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές, οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν διαθέτουν αντισώματα στον Ζίκα. 

Αφού «απλώθηκε» σε όλη την νότιο Αμερική, τώρα ο ιός φαίνεται πως «ανηφορίζει» και προς την Κεντρική Αμερική, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, ο ιός εντοπίστηκε και σε έναν Τεξανό που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην νότιο Αμερική. Μάλιστα το πρωί επιβεβαιώθηκε και ο πρώτος ασθενής επί ευρωπαϊκού εδάφους για φέτος, στη Δανία.

Σε πρόσφατο άρθρο τους στην Φαρμακευτική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας, επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών, χαρακτηρίζουν την όψιμη εξάπλωση του Ζίκα «εκρηκτική πανδημία» και την συνδέουν με την πρόσφατη αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες ή όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν να αναβάλλουν τα ταξίδια τους στις πληγείσες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τους New York Times, οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ συμβουλεύει τους πολίτες τους να αναβάλλουν την τεκνοποίηση μέχρι το 2018.

«Όχι στον πανικό - να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών»
«Πλάι στην δικαιολογημένες προφυλάξεις υπάρχει και η αδικαιολόγητη υστερία», σχολιάζει ο εντομολόγος του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, Κάμερον Γουέμπ, ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός, εκτιμώντας πως με απλές προφυλάξεις, θα αποφευχθεί η επιδημία.

Ο έλεγχος των πληθυσμών και των μετακινήσεων των κουνουπιών είναι προς το παρόν το μόνο ρεαλιστικό μέτρο για την άμεση στατιστική αποδυνάμωση του ιού, επισημαίνει ο Γουέμπ. «Πλάι στις προοδευτικές στρατηγικές δεν θα πρέπει να λησμονούμε τις παραδοσιακές μεθόδους». Η αποφυγή στάσιμου νερού στο σπίτι σε βάζα και κουβάδες και η χρήση απλών αντικουνουπικών μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στην μικροσύστημα του νοικοκυριού», επισημαίνει.

Βέβαια στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι οικογένειες στη Ν. Αμερικής είναι ιδιαιτέρως φτωχές και ακόμη και ένα σπρέι κατά των κουνουπιών αποτελεί για αυτές πολυτέλεια, προσθέτει.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ξεκινήσει πυρετώδεις προσπάθειες για την ανάπτυξη κάποιου εμβολίου ενώ η βρετανική Oxitec που αναπτύσσει γενετικά τροποποιημένα κουνούπια Aedes Aegypti για την αντιμετώπιση του δάγγειου πυρετού, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα ανοίξει μία μονάδα στην Βραζιλία που θα εστιάσει στην αντιμετώπιση του Ζίκα.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της χώρας επιστρατεύει 220.000 στρατιώτες στις καμπάνιες πρόληψης. Από τις αρχές Φεβρουαρίου οι στρατιώτες θα πηγαίνουν πόρτα - πόρτα κρατώντας ενημερωτικά φυλλάδια για την ασθένεια και τους τρόπους πρόληψης. 

Ο ιός Ζίκα πήρε το όνομά του από το ομώνυμο δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μαϊμού, κατά την διάρκεια επιδημίας του κίτρινου πυρετού το 1947.

 
Το 1/3 των καρδιακών προβλημάτων προλαμβάνει χάπι που συνδυάζει 4 φάρμακα
Αν και η αρχική σύλληψη της ιδέας αυτού του χαπιού χρονολογείται περίπου 20 χρόνια πριν, η παρούσα μελέτη...
23.08.2019, 11:53
Τέσσερις ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε έξαρση η νόσος
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ο...
22.08.2019, 19:18
Ποιοι προτείνονται ως νέοι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδος
Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προτείνονται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της...
21.08.2019, 18:53
Η χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου
Η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αλλά μικρότερο κίνδυνο...
21.08.2019, 14:52
Προαγωγή ψυχικής υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς από την Περιφέρεια Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί πρόγραμμα του ΕΚΠΑ για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε ευπαθείς...
21.08.2019, 12:15
Υψηλή αρτηριακή πίεση στα 30 απειλεί την υγεία του εγκεφάλου
Άτομα που βρίσκονται σε ηλικίες 30 με 40 ετών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την αρτηριακή τους...
21.08.2019, 11:29
Οκτώ ασθενείς με πτητικά μέσα σε νοσοκομεία το τελευταίο εικοσιτετράωρο
Ένα ελικόπτερο ΑΒ-212 μετέφερε 1 ασθενή από την Κεφαλλονιά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
20.08.2019, 18:32
Βρετανία: Το ναρκωτικό MDMA ως θεραπεία για τον αλκοολισμό
Με μια πρώτη ματιά στην μελέτη για το ναρκωτικό MDMA φαίνεται ότι είναι ασφαλές και πιο αποτελεσματικό από...
20.08.2019, 12:45
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Σάμου: Σοβαρή και επικίνδυνη η κατάσταση στο ΕΚΑΒ
Άκρως σοβαρή και επικίνδυνη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ Σάμου ο Σύλλογος Εργαζομένων...
19.08.2019, 20:30
Εγκρίθηκε η απόσπαση αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Θήρας
Την έγκριση απόσπασης γιατρού-αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο Θήρας, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της...
19.08.2019, 18:45

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 19  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.