Κλείσιμο

Εντοπίστηκε «η αρχή της σχιζοφρένειας» στον εγκέφαλο

Ένα συγκεκριμένο αυλάκι του εγκεφάλου που βρίσκεται και στα δύο ημισφαίρια φαίνεται πως ευθύνεται για τις ψευδαισθήσεις και τη σχιζοφρένεια.

Μελέτη που έγινε έδειξε ότι αυτή η πτυχή τείνει να είναι μικρότερη σε εκείνους τους ασθενείς που έχουν ψευδαισθήσεις, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν.

Είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που φαίνεται να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην διάκριση μεταξύ των πραγματικών και των φανταστικών αντιλήψεων.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications, θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της σχιζοφρένειας.

Οι ρυτίδες του εγκεφάλου ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών ατόμων και διακρίνονται στον εγκέφαλο από τη γέννησή μας κιόλας.

«Θα μπορούσε κάποιος να έχει γεννηθεί με αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα στον εγκέφαλό του και αυτό να αποτελέσει προδιάθεση για να αναπτυχθούν αργότερα παραισθήσεις στη ζωή του ατόμου», δήλωσε ο Jon Simons, ένας νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ωστόσο, τόνισε ότι η σχιζοφρένεια είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο. Οι ψευδαισθήσεις είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα, αλλά μερικοί ασθενείς διαγιγνώσκονται με άλλες περίεργες διαδικασίες σκέψης.



Πηγή: skai.gr -BBC