Κλείσιμο

Νέο τσιρότο «πολεμά» την αντοχή στα αντιβιοτικά

Νέo ιατρικό τσιρότο υπόσχεται να μειώσει την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών καθώς «εντοπίζει» την μόλυνση και αλλάζει χρώμα.

Όταν υπάρχουν βακτήρια στο δέρμα από κάποιο τραύμα, άρα και τοξίνες, τα τσιρότα απελευθερώνουν μια φθορίζουσα χρωστική ουσία η οποία προέρχεται από μικροσκοπικές κάψουλες.

Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις και τη θεραπεία τους πιο γρήγορα, ιδιαίτερα σε παιδιά που έχουν εγκαύματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα αυτή "ιατρική πατέντα" μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά με εγκαύματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε βακτηριακές μολύνσεις, λόγω του χαμηλού - ανολοκλήρωτου ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση των πληγών, οδηγώντας σε μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μερικές φορές σε μόνιμες ουλές. Επίσης, σε σοβαρές περιπτώσεις, οι λοιμώξεις μπορεί και να σκοτώσουν.

Λόγω των δυσκολιών εντοπισμού μιας μόλυνσης, τα αντιβιοτικά συχνά συνταγογραφούνται ως προφύλαξη πριν από μια μόλυνση που έχει εντοπιστεί.

Όμως η θεραπεία με αντιβιοτικά, όταν δεν υπάρχει μόλυνση, μπορεί να αυξήσει την αντοχή στα αντιβιοτικά - και αυτή η αντοχή αποτελεί μείζον πρόβλημα για την υγεία.

Πηγή: skai.gr -BBC