Κλείσιμο

Ξανθός: Υπάρχουν όλες οι δικλείδες για ελεγχόμενη απελευθέρωση των φαρμακείων

Την εκτίμηση πως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα φαρμακεία λαμβάνονται όλες οι δικλείδες ασφαλείας για την ελεγχόμενη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους, με γνώμονες την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον απόηχο των διήμερων κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ξάνθος παραδέχτηκε πάντως ότι η επιδίωξη του υπουργείου να μείνουν οι φαρμακοποιοί ως αποκλειστικοί μέτοχοι δεν πέτυχε, καθώς οι θεσμοί ήταν αρνητικοί, με συνέπεια η εν λόγω προστασία να τεθεί εξ αρχής εκτός διαπραγμάτευσης.

Παραδέχτηκε ακόμα ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει δημοσιονομικό όφελος, αλλά πρόκειται για αλλαγή με νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, το οποίο η ελληνική πλευρά δεν υιοθετεί ιδεολογικά.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επένδυσης φαρμακοβιομηχανιών ή άλλων επιχειρήσεων του κλάδου στα φαρμακεία, ο κ. Ξανθός είπε ότι υπάρχει μεν τυπικά κίνδυνος καθετοποίησης στην αγορά, όμως εκτίμησε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει καλέσει νέα γενική συνέλευση των μελών του το Σάββατο προκειμένου να αποφασιστεί αν θα υπάρξει νέος γύρος απεργιών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται πρωτίστως σε προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Ο κ. Ξάνθος προανήγγειλε ωστόσο αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία, σε συνεννόηση με μια ομάδα εργασίας όπου θα συμμετέχουν ο ΠΦΣ και οι νομικοί σύμβουλοί του, και θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως μια άτυπη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την ίδρυση ενός παρατηρητηρίου το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση ολόκληρης της αγοράς φαρμάκου, από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις φαρμακαποθήκες έως τα φαρμακεία, με στόχο τον εντοπισμό και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επαναβεβαίωσε πως δεν θα επιβληθεί ξανά το 5ευρω εισιτήριο για τα δημόσια νοσοκομεία.
Πηγή: Λουίζα Κροντήρη - skai.gr