Κλείσιμο

Οι νέες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ( American Cancer Society-ACS) ανακοίνωσε τις νέες οδηγίες της σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι αυτές οι νέες οδηγίες διαφοροποιούνται από τις παλαιότερες που είχαν δημοσιευτεί το 2003.

Αυτές πρότειναν τον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο όλων των γυναικών από την ηλικία των 40 ετών έως την ηλικία που η γυναίκα βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας.

Επίσης συνιστούσαν να γίνεται η κλινική εξέταση του μαστού από γιατρό από την ηλικία των 20 ετών έως την ηλικία των 40 ετών κάθε τρία χρόνια και στη συνέχεια κάθε χρόνο. Τέλος, πρότειναν να μην γίνεται αυτοεξέταση των μαστών.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ACS οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία χαμηλής επικινδυνότητας* θα πρέπει:

1) να αρχίζουν τον τακτικό μαστογραφικό έλεγχο από την ηλικία των 45 ετών (Ισχυρή σύσταση**).
1α) ο έλεγχος να γίνεται ετησίως για όσες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών ( Σύσταση με επιφύλαξη**).
1β) για όσες είναι 55 ετών ή μεγαλύτερες ο έλεγχος να γίνεται ανά διετία ή να έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν τον έλεγχο ετησίως (Σύσταση με επιφύλαξη)
1γ) να δίνεται η δυνατότητα ελέγχου σε όσες είναι 40-44 ετών (Σύσταση με επιφύλαξη).
2) ο έλεγχος να συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα η γενική κατάσταση της υγείας μίας γυναίκας είναι καλή και το προσδόκιμο επιβίωσης της εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει τη 10ετία ή και περισσότερο.
3) να μην γίνεται κλινική εξέταση από γιατρό ή αυτοεξέταση σε οποιαδήποτε ηλικίας. (Σύσταση με επιφύλαξη)

* Γυναίκες επικινδυνότητας μέσου όρου ( χαμηλή) για εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι εκείνες που δεν είχαν εμφανίσει παλαιότερα καρκίνο του μαστού (θετικό ατομικό ιστορικό), δεν υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωμένη γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (π.χ. μετάλλαξη στα γονίδια BRCA) ή δεν είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε ακτινοθεραπεία του θώρακα. Όσες έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανήκουν στην κατηγορία γυναικών υψηλού κινδύνου.

Στην κατηγορία επικινδυνότητας μέσου όρου (χαμηλή) ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού. Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

**Μία ισχυρή σύσταση υποδηλώνει την ύπαρξη συναίνεσης πως τα οφέλη από την προσκόλληση σε αυτήν την πρακτική υπερισχύουν των μη επιθυμητών επιδράσεων (βλαβών) που μπορεί να προκύψουν από τον προληπτικό έλεγχο. Μία σύσταση με επιφύλαξη υποδεικνύει ότι υπάρχει ευκρινής απόδειξη για το όφελος του προληπτικού ελέγχου αλλά λιγότερη βεβαιότητα είτε για τη σχέση οφέλους/ μη επιθυμητών επιδράσεων (βλαβών), είτε για τις αντιλήψεις και τις προτιμήσεις των ασθενών οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικές αποφάσεις σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν τα πιθανά οφέλη, τους περιορισμούς και τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με αφορμή τις θέσεις της ομόλογης Αμερικανικής εταιρείας παρατηρεί ότι το κύριο ζητούμενο στην χώρα μας είναι να ανακαλύψουμε τις πιο κατάλληλες πρακτικές για να βελτιώσουμε την πρόληψη και να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο.

 

Πηγή: skai.gr