Κλείσιμο

Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν είναι οι καλύτερες για αδυνάτισμα σε βάθος χρόνου

Μακροπρόθεσμα δεν φαίνεται να βοηθούν οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις τροφές με χαμηλά λιπαρά. Αν κάποιος τις ακολουθεί για παραπάνω από ένα χρόνο δεν θα χάσει περισσότερο βάρος σε σχέση με κάποιον που ακολουθεί μια δίαιτα υψηλότερων λιπαρών, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες. 

Αμερικανοί ερευνητές  του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνέκριναν τα αποτελέσματα 53 δημοσιευμένων κλινικών δοκιμών που συνολικά αφορούσαν 68.100 άτομα σε αρκετές χώρες.

Τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να "δικαίωσαν" τις δίαιτες που "προτιμούν" τις τροφές που έχουν χαμηλά λιπαρά. "Η μείωση των λιπαρών δεν προδιαγράφει ότι κάποιος θα χάσει βάρος" όπως επιβεβαίωσε η επικεφαλής της έρευνας. 

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη μέση απώλεια βάρους ανά άτομο ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και σε εκείνες με περισσότερα λιπαρά. Μάλιστα, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες πετυχαίνουν οριακά καλύτερο αδυνάτισμα (σχεδόν κατά ένα κιλό) σε βάθος χρόνου.

Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει υπερδιπλάσιες θερμίδες σε σχέση με ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η επιστήμη δεν υποστηρίζει την άποψη ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συνιστούν την καλύτερη στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το επίμαχο ζήτημα της καλύτερης μεθόδου για αδυνάτισμα σε βάθος χρόνου πρέπει να μελετηθει καλύτερα με νέες έρευνες. Με δεδομένο πάντως ότι όποια δίαιτα κι αν ξεκινήσει κανείς, δύσκολα την τηρεί για πολύ καιρό, αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η λύση τελικά είναι μία: λιγότερο φαγητό γενικά και περισσότερη σωματική άσκηση.
Πηγή: skai.gr