Μεγάλη έρευνα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης

Στην Βρετανία ξεκίνησε η μεγαλύτερη κλινική έρευνα παγκοσμίως, η οποία θα εξετάσει κατά πόσον η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει την επαναφορά του καρκίνου.

Στην έρευνα θα συμμετάσχουν περίπου 11.000 άνθρωποι που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν καρκίνο στο έντερο, στο στήθος, στον προστάτη, στο στομάχι και στον οισοφάγο.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πολλές συζητήσεις στον ιατρικό κλάδο σε σχέση με τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες του φαρμάκου.

Αν αποδειχθεί ότι η ασπιρίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, τότε «το παιχνίδι στο πεδίο του φαρμάκου θα αλλάξει» καθώς οι ασθενείς θα έχουν στην διάθεσή τους ένα πολύ φθηνό αντικαρκινικό φάρμακο.

Η έρευνα θα διαρκέσει πέντε χρόνια και οι συμμετέχοντες - πρώην ασθενείς- θα λαμβάνουν ένα δισκίο κάθε ημέρα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι πρώην ασθενείς θα λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις ασπιρίνης και οι ερευνητές θα συγκρίνουν την κατάσταση της υγείας τους με αυτήν ανθρώπων που παίρνουν τα εικονικά χάπια placebo. Και στις δύο περιπτώσεις, θα ελέγχουν για τυχόν υποτροπές του καρκίνου.

Σημειώνεται ότι πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν μια ασπιρίνη καθημερινά ως πρόληψη για την καρδιά.
Πηγή: skai.gr