Σε κρίσιμη κατάσταση η Βρετανίδα νοσηλεύτρια που τελικά δεν είχε θεραπευτεί από τον Έμπολα

Επιδείνωση παρουσίασε την Τετάρτη η κατάσταση της υγείας της Βρετανίδας νοσηλεύτριας η οποία εμφάνισε ξανά συμπτώματα της νόσου από τον ιό Έμπολα, εννέα μήνες μετά τη θεραπεία της.

Η Πωλίν Κάφερκι, που προσβλήθηκε από τον ιό ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες της στη Σιέρα Λεόνε, μεταφέρθηκε ξανά εσπευσμένα με στρατιωτικό αεροσκάφος στο νοσοκομείο Royal Free της βρετανικής πρωτεύουσας από το σπίτι της στη Γλασκώβη την Παρασκευή.

Οι θεράποντες γιατροί έκαναν λόγο για «ασυνήθιστη καθυστερημένη επιπλοκή». Το μεσημέρι της Τετάρτης νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν περιέγραψε την κατάστασή της ως «κρίσιμη».

Η κα Κάφερκι είχε θεωρηθεί ότι κατάφερε να νικήσει τον ιό, μετά από τη νοσηλεία της στην ίδια ειδικά διαμορφωμένη μονάδα απομόνωσης στο Royal Free τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Τον περασμένο μήνα της απονεμήθηκε το βραβείο της Τιμής της Βρετανίας και μάλιστα έγινε δεκτή μαζί με άλλους τιμώμενους από τη σύζυγο του πρωθυπουργού Σαμάνθα Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Είκοσι πέντε ασθενείς τους οποίους φρόντισε πρόσφατα η 39χρονη νοσηλεύτρια έλαβαν προληπτικά τις τελευταίες ημέρες ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα, ενώ συνολικά 58 άτομα παρακολουθούνται.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο