Η κρίση αύξησε την ανάγκη των πολιτών για ψυχολογική υποστήριξη

«Μπορεί να γίνει…». Η αισιόδοξη αυτή παρότρυνση είναι ο τίτλος των δράσεων που έχει προγραμματίσει για σήμερα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ) και ο σύλλογος οικογενειών και φίλων ψυχικής υγείας Έβρου.

Για το προφίλ των ανθρώπων που προσέρχονται για υποστήριξη στις δομές της ΕΚΨ, στην περιοχή της Θράκης, μίλησε η ψυχολόγος Μsc Βαλεντίνη Μπόχτσου, επιστημονική υπεύθυνη προστατευμένων διαμερισμάτων της ΕΚΨ και ΨΥ, στη Θράκη, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς αυτό διαφοροποιείται στην τετραετία 2010-2014 αλλά και πως η ψυχική νόσος δεν αφορά συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα από το 2010 και μετά:

- έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανέργων που προσέρχονται και αντίστοιχα μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που εργάζονται
- έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν σύντροφο
- έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των ωφελουμένων
- παρουσιάζονται ανοδικές τάσεις στα αιτήματα ανθρώπων με καταθλιπτική συμπτωματολογία
- οι γυναίκες απευθύνονται ευκολότερα στην ΕΚΨ, ενώ παρατηρείται αύξηση και στο ποσοστό των ανδρών που προσέρχονται για υποστήριξη μετά το 2010
- επίσης, παρατηρείται αύξηση στο ποσοστό των ατόμων μεσαίου και υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι από τα στατιστικά μας στοιχεία προκύπτει ότι η κρίση έχει οδηγήσει σε γενικότερη αύξηση της ψυχοπαθολογίας. Ωστόσο έχει καταγραφεί ότι οι άνθρωποι που απευθύνονται σ’ εμάς είναι πλέον νεώτεροι, υψηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου και χωρίς μόνιμο σύντροφο. Οι κατηγορίες αυτές περνούν δύσκολα λόγω της οικονομικής αστάθειας. Τα επίπεδα ανεργίας στις εν λόγω ομάδες είναι υψηλά, γεγονός που έχει κάνει τους ανθρώπους πιο μοναχικούς και στην προσωπική τους ζωή - οι σχέσεις έχουν γίνει πιο δύσκολες. Στα άτομα με καταθλιπτική συμπτωματολογία (όχι απαραίτητα με καταθλιπτικό σύνδρομο) τα ποσοστά των οποίων είναι αυξημένα, τα επίπεδα ανεργίας είναι υψηλότερα από την περίοδο πριν το 2010»

Ωστόσο διευκρινίζει
ότι τα τέσσερα χρόνια μελέτης είναι μικρό χρονικό διάστημα για να αποτυπωθεί με εγκυρότητα ένα ασφαλές συμπέρασμα, ενώ η ανεργία και οι ψυχιατρικές διαταραχές συχνά συνυπάρχουν, αλλά δεν είναι πάντα σαφές τι από τα παραπάνω είναι η αιτία και τι το αποτέλεσμα.

Με στόχο την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, η ΕΚΨ ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο, που πρεσβεύει ότι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (πρωτοβάθμια) θα πρέπει να σηκώνει το ουσιαστικότερο βάρος των υπηρεσιών που έχει ανάγκη ένας πληθυσμός, καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν οι δομές της, μεταξύ αυτών και της Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.

Οι βασικές υπηρεσίες
στην περιοχή της Θράκης είναι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Έβρου από την οποία παρακολουθούνται (σε Ροδόπη και Έβρο) συνολικά περί τα 1350 άτομα ετησίως, οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (2 οικοτροφεία και 7 προστατευόμενα διαμερίσματα), καθώς και το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε αγροτικές καλλιέργειες. Στα οικοτροφεία φιλοξενούνται συνολικά 30 άτομα με χρόνια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή προερχόμενα από τα μεγάλα ψυχιατρεία της χώρας (κυρίως από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του προγράμματος αποασυλοποίησης των παραπάνω Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (πρόγραμμα "Ψυχαργώς"). Στα προστατευόμενα διαμερίσματα φιλοξενούμε συνολικά 24 άτομα με χρόνια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή προερχόμενα είτε από ψυχιατρεία είτε από άλλες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είτε από την κοινότητα. Τα μέλη των ΜΨΑ φιλοξενούνται στις δομές της ελλείψει υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή των υπηρεσιών είναι δωρεάν και μπορεί να απευθυνθεί στην ΕΚΨ, οποιοσδήποτε ενήλικας αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη, πιεστική περίοδο ζωής και χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους η ΕΚΨ έχει συνεργασίες με τοπικούς φορείς, συλλόγους, υπηρεσίες, με την εκπαίδευση (α'βάθμια, β'βαθμια διεύθυνση) κλπ και δέχεται αιτήματα για συνεργασίες ή διενέργεια ενημερωτικών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης με απώτερο στόχο την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών.

«Η μακρόχρονη παρουσία μας στην περιοχή του Έβρου, η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της περιοχής για θέματα ψυχικής υγείας έχει αμβλύνει σημαντικά τις προκαταλήψεις απέναντι στην ψυχική νόσο και έχει συντελέσει στο να απευθύνονται πιο εύκολα σε φορείς παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Οι πολίτες σήμερα φαίνεται να εμπιστεύονται τέτοιου τύπου υπηρεσίες» καταλήγει η κα Μπόχτσου.

Ως προς τις σημερινές δράσεις ευαισθητοποίησης αυτές αφορούν τη συγκέντρωση ειδών ένδυσης και τροφίμων για παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία θα διανείμει η κίνηση αλληλεγγύης πολιτών Αλεξανδρούπολης, την παιδική δράση «Νιώθω και σχεδιάζω» στο δημοτικό θέατρο της πόλης από το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι, ενώ στον ίδιο χώρο στις 8 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Sipuo fare» (Μπορεί να γίνει) και θα ακολουθήσει συζήτηση για τους στόχους και τις προοπτικές της κοινωνικής οικονομίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ