Μεταμόσχευση ωοθηκών για τις καρκινοπαθείς γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί

Η μεταμόσχευση ωοθηκών αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τις καρκινοπαθείς γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της διεθνώς μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ανέτ Γιένσεν του Εργαστηρίου Αναπαραγωγικής Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής "Human Reproduction", σύμφωνα με το BBC, δοκίμασαν τη μεταμόσχευση σε 41 καρκινοπαθείς, οι οποίες κινδύνευαν να μείνουν στείρες εξαιτίας της αντικαρκινικής θεραπείας τους.

Οι ωοθήκες των ασθενών αφαιρέθηκαν ολικά ή μερικά, προτού αρχίσει η θεραπεία για τον καρκίνο, καταψύχθηκαν και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν ξανά στις γυναίκες, όταν πια η θεραπεία είχε τελειώσει. Δέκα γυναίκες γέννησαν κανονικά.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι μικρός ο κίνδυνος το μόσχευμα της ωοθήκης να περιέχει καρκινικά κύτταρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν υποτροπή του καρκίνου της γυναίκας μετά την αντικαρκινική θεραπεία της. Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια και ότι συνεπώς πρέπει να γίνουν νέες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο τουλάχιστον 36 παιδιά έχουν γεννηθεί από μητέρες που έκαναν μεταμόσχευση ωοθηκών, τα 14 στη Δανία, που προωθεί την εν λόγω μέθοδο περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.
Πηγή: skai.gr