Πρώιμη θεραπεία στα άτομα με κατάθλιψη για να μην συρρικνωθεί ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου

Ο μικρότερος ιππόκαμπος του εγκεφάλου ευθύνεται για την κατάθλιψη από την οποία υποφέρουν κάποιοι άνθρωποι, όπως επισημαίνει νέα μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ στην Αυστραλία και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Molecular Psychiatry».

Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δημιουργία και την αποθήκευση των νέων αναμνήσεων καθώς και τη σύνδεσή τους με άλλα συναισθήματα.

Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα που πήραν από 9.000 άτομα και συνέκριναν το μέγεθος του εγκεφάλου όσων είχαν πάθει κατάθλιψη και όσων ήταν υγιείς.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν πάθει ένα επεισόδιο κατάθλιψης είχαν μέγεθος ιππόκαμπου ίδιο με τους υγιείς, ενώ τα άτομα που πάθαιναν τακτικές κρίσεις είχαν συρρικνωμένο τον ιππόκαμπο τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την αναγκαιότητα πρώιμης θεραπείας στα άτομα που παθαίνουν κατάθλιψη, ειδικά στους νέους, προκειμένου να αποφευχθεί η συρρίκνωση του ιππόκαμπου.

Σημειώνεται ότι οι ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, προκαλούν τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου. Με την αντικαταθλιπτική αγωγή το μέγεθος του ιππόκαμπου μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%.

Πηγή: skai.gr