Βρέθηκαν πέντε είδη καρκίνου του προστάτη

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πέντε τύπους καρκίνου του προστάτη, ο καθένας με μια ξεχωριστή γενετική υπογραφή.

Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει αξιόπιστος τρόπος να γνωρίζουμε ποιοι ασθενείς έχουν τις πιο επιθετικούς καρκίνους που απαιτούν την πιο επείγουσα και εντατική θεραπεία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 41.700 περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Ο καθηγητής Malcolm Mason, του Cancer Research UK, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα σε νοσοκομείο του Cambridge, είπε ότι μερικά από τα είδη αυξάνονται αργά και προκαλούν λίγα προβλήματα, ενώ άλλα μεγαλώνουν και εξαπλώνονται επιθετικά.

Ο ερευνητής Dr Alastair Lamb δήλωσε ότι αυτό το γενετικό στίγμα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα υπάρχοντα τεστ ώστε να εντοπιστούν οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αποφασίσουν την καλύτερη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά, με βάση τα χαρακτηριστικά του όγκου τους».

Προειδοποίησε όμως ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε νοσοκομεία.
Πηγή: skai.gr