Εμβόλιο για τον Έμπολα αποδεικνύεται 100% αποτελεσματικό στο πεδίο

Πειραματικό εμβόλιο κατά του Έμπολα αποδείχτηκε 100% αποτελεσματικό στην προστασία κατά του φονικού ιού, όπως δείχνουν με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιφανές ιατρικό περιοδικό Lancet, γεννώντας ελπίδες πως η ανθρωπότητα ίσως έχει ανακαλύψει το όπλο που θα θέσει τέλος σε αυτό τον «εχθρό».

Το εμβόλιο, με ονομασία VSV-ZEBOV, δοκιμάστηκε επί του πεδίου στη Γουινέα, μια από τις χώρες που επλήγησαν δριμύτατα από τον ιό το 2014, όταν η μαζική επιδημία σάρωσε τη Δυτική Αφρική και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 11.000 ανθρώπων.

Όταν κρούσματα του ιού εμφανίζονταν σε χώρια της Γουινέας, οι ερευνητές εμβολίαζαν όλα τα πρόσωπα που είχαν έλθει σε επαφή με τον κάθε ασθενή και ήταν διατεθειμένα να συμμετάσχουν στη δοκιμή. Προκειμένου να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, σε ορισμένα χωριά οι εμβολιασμοί γίνονταν αμέσως μετά την αναφορά κρούσματος, και στα υπόλοιπα αφού είχαν μεσολαβήσει τρεις εβδομάδες.

Ανάμεσα στους 2.014 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν άμεσα δεν καταγράφηκε ούτε ένα κρούσμα σε διάστημα 10 ημερών μετά την ένεση. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που εμβολιάστηκαν με καθυστέρηση, παρατηρήθηκαν μόλις 16 κρούσματα σε δείγμα 2.380 ατόμων.

«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον Έμπολα», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος – σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση – υποστήριξε τη δοκιμή.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά υποσχόμενη εξέλιξη», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, δρ. Μάργκαρετ Τσαν.
Πηγή: skai.gr