Κλείσιμο

Γιατί «παλιώνει» το νερό;

Το νερό που μένει για ώρες σε θερμοκρασία δωματίου αποκτά δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά. Η επιστημονική συνεργάτης του io9, Έσθερ Άρκελ μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Κάθε φορά που πίνουνε νερό από ποτήρι, εισάγουμε στο υγρό μικρόβια από τα χείλη και το σάλιο μας. Μάλιστα όσο περισσότερο χρόνο μένει εκτεθειμένο εκτός ψυγείου το νερό, προστίθενται σε αυτό «σωματίδια σκόνης που αιωρούνται στον αέρα» ενώ με την αύξηση της θερμοκρασίας, αυξάνεται και ο μικροβιακός πληθυσμός. 

Τόσο το νερό της βρύσης όσο και το εμφιαλωμένο νερό περιέχει χαμηλά επίπεδα χλωρίου για τον έλεγχο των μικροοργανισμών. Όμως τα χημικά αυτά κρατούν για μία, το πολύ δύο ημέρες πριν αρχίσει η δράση τους να υποχωρεί. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και τα κλειστά μπουκάλια νερού έχουν ημερομηνία λήξης καθώς το πλαστικό των μπουκαλιών και οι χημικές ενώσεις του περιβάλλοντος επηρεάζουν, αργά, τη σύστασή του υγρού.

Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο «εκτεθειμένο» νερό, σχηματίζεται ανθρακικό οξύ που αλλοιώνει τη γεύση του. Ουσιαστικά μετά από μερικές ώρες, πίνουμε μία «ελαφριά όξινη βροχή»,σχολιάζει η Άρκελ. Παρά την δυσάρεστη οσμή του ωστόσο, το νερό «μίας ημέρας» είναι απολύτως ασφαλές για τον οργανισμό. «Πιο επικίνδυνο είναι να μοιραζόμαστε ποτήρια με άλλους».
Πηγή: Πάνος Σάκκας