Κερδήθηκε η πρώτη μάχη ενάντια στον ιό του HIV

Η επιτροπή καταπολέμησης του ιού του HIV των Ηνωμένων εθνών ανακοίνωσε πως ο στόχος που είχε τεθεί για τη θεραπεία 15 εκατομμυρίων ατόμων από τον ιό μέχρι τα τέλη του 2015, είναι ήδη γεγονός. Όπως σημειώνει η επιτροπή ο αριθμός ορόσημο επετεύχθη τον Μάρτιο, εννέα μήνες πριν από το αρχικό προγραμματισμό.

Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή σημειώνει πως μεσολάβησαν αρκετές δεκαετίες έρευνας και μεγάλων επενδύσεων μέχρι να έρθει η στιγμή που θα υπάρχουν και θα κυκλοφορούν τα κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά αντιρετροϊκά σκευάσματα για τους ανθρώπους σε πραγματική ανάγκη και ειδικά για όσους νοσούν στην υποσαχάρια Αφρική.

Το 2000, όταν τα Η.Ε έθεσαν τους πρώτους στόχους αντιμετώπισης του ιού, μόλις 700.000 άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή. Η επιτροπή ενάντια στον ιό του Aids των ηνωμένων Εθνών προχώρησε στη δημοσίευση στοιχείων αρχής γενομένης από το 2000, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό ενώ η ασθένεια ευθύνεται και για περίπου 8 εκατομμύρια θανάτους. Στην ίδια επίσης έκθεση αναφέρεται πως από το 2000 και έπειτα οι νέες λοιμώξεις ανά έτος έχουν περιοριστεί από τα 2,6 εκατομμύρια ανά έτος στα 1,8 εκατομμύρια ενώ αντίστοιχα και οι απώλειες από τον ιό έχουν περιοριστεί από τα 1,6 εκατομμύρια στα 1,2 εκατομμύρια.

Στην έκθεση των Η.Ε γίνεται επίσης αναφορά και στο ύψος των δαπανών που έχουν συνολικά επενδυθεί σε έρευνα για την καταπολέμηση του ιού. Συγκεκριμένα η παγκόσμια δαπάνη από τα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2000 έφτασε να ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.
Πηγή: skai.gr