Κλείσιμο

Google και smartphones μας έκλεψαν τη μνήμη

Η υπερβολική χρήση του Google και των smartphones προκαλεί ψηφιακή αμνησία, όπως λένε οι ειδικοί, αφού διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν πλέον ούτε ονόματα ούτε αριθμούς.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το UCL Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου υποφέρει από ψηφιακή αμνησία η οποία προέρχεται από την υπερβολική εξάρτηση από τα smartphones και την Google.

Οι μισοί από τους ενήλικες δεν θυμούνται τον αριθμό του τηλεφώνου του συντρόφου τους, ενώ το 71% δεν μπορεί να θυμηθεί αυτό των παιδιών τους.

Πάνω από το μισό πληθυσμό των ερωτηθέντων από ηλικίες 16-24 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι στο smartphone τους βρίσκονται σχεδόν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν ή να θυμούνται οπότε στηρίζονται σε αυτό και μόνο.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες οι χρήστες αποθηκεύουν σημαντικές λεπτομέρειες στις ψηφιακές συσκευές τους και αυτοί ξεχνάνε τα πάντα καθώς στηρίζονται σε αυτές και μόνο.

Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να θυμηθούμε-βρούμε έναν αριθμό τηλεφώνου. Ένα κλικ αρκεί για να έχουμε στα χέρια μας την πληροφορία που επιθυμούμε.

Η Δρ Κάθριν Mills επισημαίνει πως σε κάποιες χώρες η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εξίσου σημαντική με την πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και το τρεχούμενο νερό.

Μια μελέτη της Microsoft, στις αρχές του έτους διαπίστωσε ότι από το 2000 στο μέσο άνθρωπο μειώθηκε η συναίσθηση προσοχής του κατά 12 δευτερόλεπτα.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αυτά που από πολύ μικρή ηλικία χρησιμοποιούν την τεχνολογία, έχουν μεγάλη δυσκολία στο να επικεντρώσουν την προσοχή τους παρατεταμένα σε κάτι που απαιτεί προσοχή.

Σε έρευνα που έγινε το 2012 διαπιστώθηκε ότι ακόμα και οι μαθητές στα σχολεία έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση και προσοχή και προτιμούν να περνούν το χρόνο τους στο διαδίκτυο παρά να διαβάζουν μυθιστορήματα για παράδειγμα.
Πηγή: skai.gr