Μαζικοί εμβολιασμοί σκύλων για εξάλειψη της λύσσας

Έως 60.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την ιογενή λοίμωξη της λύσσας κάθε χρόνο και σχεδόν πάντα η μετάδοση του ιού οφείλεται στο δάγκωμα ενός σκύλου.

Η Παγκόσμια Συμμαχία Ελέγχου για τη λύσσα δήλωσε ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα μπορούσε να εξαλείψει τη λύσσα εντελώς.

Η οργάνωση Health for Animals υποστήριξε ότι η προστασία των σκύλων είναι ο πιο σωστός τρόπος για να προστατευθούν οι άνθρωποι.

Η λύσσα είναι παρούσα σε κάθε ήπειρο, εκτός από την Ανταρκτική, αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων συμβαίνει σε Ασία και Αφρική.

Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της λύσσας, ο θάνατος είναι σχεδόν βέβαιος αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μπορέσει να βοηθήσει στην μη θανατηφόρα έκβαση της αρρώστιας.

Περίπου το 40% των ατόμων που έχουν υποστεί δάγκωμα σκύλου είναι κάτω των 15 ετών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της παγκόσμιας ένωσης κτηνιατρικών φαρμάκων Health for Animals, δήλωσε στο BBC πως με πολύ λίγα χρήματα μπορεί να αντιμετωπιστεί η λύσσα και μάλιστα να εξαφανιστεί.

Προσέθεσε, ότι τα εμβόλια είναι φθηνά και με μόλις £ 5 θα μπορούσαν να εμβολιαστούν 20 σκυλιά για ένα χρόνο. Το παγκόσμιο οικονομικό κόστος υπολογίζεται στα 80 δις λίρες.

Μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού που διενεργήθηκε στο Μπαγκλαντές μείωσε κατά το ήμισυ τον αριθμό των ανθρώπινων θανάτων από το 2011.

Ο Καθηγητής Louis Nel, ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Συμμαχίας Ελέγχου για τη λύσσα, υποστήριξε ότι: «Η λύσσα μπορεί να περάσει στην ιστορία αν οι διεθνείς θεσμοί επενδύσουν στους μαζικούς εμβολιασμούς σκύλων και εμβολιαστεί το 70% των σκύλων».
Πηγή: skai.gr