Διπλασιάστηκαν οι γυναίκες με προβλήματα στα πόδια εξαιτίας των τακουνιών

Οι γυναίκες έχουν έως και δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποφέρουν από την πάθηση, η οποία πιστεύεται ότι προκαλείται από χρόνια χρήση ψηλοτάκουνων ή κακή κατασκευή παπουτσιών.

Τα ψηλά τακούνια ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των μεσήλικων γυναικών που πάσχουν από την πάθηση Morton που προκαλεί έντονο πόνο στα πόδια.

Ο ορθοπεδικός ερευνητής Andrew Craig του Μπράντφορντ από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Foundation Trust, μελέτησε 40 ασθενείς με νεύρωμα Morton, και ανέφερε ότι πάνω από το ήμισυ των περιπτώσεων απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

«Το νεύρωμα Morton είναι μια ιστορικά καλά τεκμηριωμένη, αλλά ελάχιστα κατανοητή ως φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελάχιστους διαφορετικούς τρόπους.»
«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η κατάσταση φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες της μέσης ηλικίας, με την αίγλη που έχουν τα ψηλά τακούνια και άλλα τέτοιου είδους παπούτσια που κλείνουν ερμητικά και αφύσικα τα πόδια, είμαι σίγουρος πως μπορεί να παίζει ρόλο»

Άλλες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ειδικά πέλματα και ενέσεις στεροειδών.
Το NHS βρήκε ότι το 55 τοις εκατό των ασθενών υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την πλήρη απομάκρυνση του συμπιεσμένου νεύρου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αισθάνεται το σημείο μεταξύ των προσβεβλημένων ποδιών.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) προειδοποιεί και στρέφεται ενάντια στην χρήση ψηλών παπουτσιών πάνω από 5 εκατοστά που θεωρούνται καταστροφικά για το πόδι και κατ' επέκταση για όλο το σώμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχουν αναφέρει ότι τα τακούνια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα.
Πηγή: Daily Mail