Αδιάγνωστες ασθένειες του αναπνευστικού για χιλιάδες καπνιστές

«Οι επιπτώσεις του χρόνιου καπνίσματος στους πνεύμονες και την υγεία γενικότερα έχουν υποτιμηθεί» εξήγησε ο Δρ. Τζέιμς Κράπο, καθηγητής ιατρικής στο Νάσιοναλ Τζιούις Χελθ (NJH) στο Ντένβερ του Κολοράντο. «Οι ασθένειες των πνευμόνων είναι πολύ συχνές στους καπνιστές οι οποίοι συνήθως υποβάλλονται σε εξετάσεις που αφορούν τον όγκο του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα», συνέχισε, αναφερόμενος σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια, συμπτώματα και εξετάσεις, όπως τις αξονικές τομογραφίες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 55% όσων συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν χαρακτηριστεί «υγιείς», στην πραγματικότητα έπασχαν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού.

Στη μελέτη συμμετείχαν 8.872 άνθρωποι ηλικίας από 45 μέχρι 80 ετών που κάπνιζαν τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί μια δεκαετία το ελάχιστο. Οι περισσότεροι από αυτούς κάπνιζαν επί 35 χρόνια ενώ κάποιοι ήταν καπνιστές ακόμη και για μισό αιώνα. Από αυτούς που κρίθηκαν «υγιείς» μετά από σπιρομέτρηση, διαπιστώθηκε με την αξονική ότι το 42% είχε εμφύσημα ή πάχυνση της αναπνευστικής οδού.

Γενικά, οι καπνιστές και πρώην καπνιστές είχαν πολύ χειρότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους.

Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς βρίσκονται ήδη στα πρώτα στάδια κάποιας χρόνιας αναπνευστικής νόσου —όπως είναι το εμφύσημα ή η χρόνια βρογχίτιδα— που αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, εκτιμούν οι ερευνητές. Αυτές οι ανίατες καταστάσεις εμφανίζονται σπάνια σε ανθρώπους κάτω των 55 ετών.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αν οι άνθρωποι που κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 30 χρόνια υποβάλλονταν σε αξονική τομογραφία, τότε θα εντοπιζόταν πολύ πιο σύντομα ένας καρκίνος των πνευμόνων και θα μειωνόταν η θνησιμότητα κατά 20%. Επιπροσθέτως, ο έγκαιρος εντοπισμός των χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού επιτρέπει να μειώνονται τα συμπτώματα και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα βοηθήσει να καταρριφθεί ο μύθος του υγιούς καπνιστή και να πείσουμε για το πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε το κάπνισμα», είπε η καθηγήτρια ιατρικής Δρ. Ελίζαμπεθ Ρίγκαν.
Πηγή: Πηγη: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο