Το κόκκινο κρασί βοηθάει στην απώλεια βάρους

Το κρασί, τα μούρα και τα σταφύλια περιέχουν ένα συστατικό, το οποίο έχει την ικανότητα να μετατρέπει τα παχάκια σε καύση θερμίδων «καφέ» λίπους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, κατέγραψε το τι συνέβη όταν οι επιστήμονες έδωσαν σε ποντίκια ποσότητες ισοδύναμες ρεσβερατρόλης όπως αυτή σε ανθρώπους που καταναλώνουν περίπου 30 γραμμάρια φρούτων ανά ημέρα.

Ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που τράφηκαν με ρεσβερατρόλη έχασαν 40 τοις εκατό λιγότερο βάρος από τα τρωκτικά που δεν είχαν τραφεί με αυτήν.

Οι επιστήμονες πίσω από τη μελέτη πιστεύουν ότι τα ποντίκια ήταν σε θέση να αλλάξουν το «λευκό» τους λίπος σε ενεργές «καφέ» λίπος που καίει θερμίδες και με τη σειρά του μειώνει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Η έρευνα δείχνει ότι άλλες «πολυφαινόλες» χημικές ουσίες στα φρούτα μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση.

Ο καθηγητής Min Du, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε: "Οι πολυφαινόλες φρούτων, συμπεριλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης, αυξάνουν την έκφραση του γονιδίου που με την σειρά του αυξάνει την οξείδωση των διαιτητικών λιπών, ώστε το σώμα να μην υπερφορτωθεί."

Και συνεχίζει λέγοντας: «Μετατρέπουν το άσπρο λίπος σε μπεζ λίπος που καίει τα λιπίδια, βοηθώντας έτσι το σώμα να κρατηθεί σε ισορροπία και να εμποδίζουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας και την μεταβολική δυσλειτουργία. Χρησιμοποιούμε την ρεσβερατρόλη ως εκπρόσωπο για όλες τις πολυφαινόλες."

Αναφέρει μάλιστα ότι τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και τα μήλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε συστατικά. Το κόκκινο κρασί είναι επίσης γνωστό ότι περιέχει ρεσβερατρόλη αν και σε μικρότερο βαθμό από τα σταφύλια.

Ωστόσο, ο καθηγητής Du είπε ότι πολλά από τα ευεργετικά συστατικά που περιέχονται στο κρασί "είναι αδιάλυτα και φιλτράρονται κατά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού."
Πηγή: The Independent