Ημερίδα στο Λονδίνο για τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα

Τα πλεονεκτήματα και το υψηλό επίπεδο της παροχής υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ημερίδα στο Λονδίνο με τίτλο «Εξωσωματική γονιμοποίηση και ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα», που διοργάνωσε το Βρετανοελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο διευθυντής της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», Νικόλαος Παπαριστείδης, σημείωσε ότι η συνολική ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ελλάδα σε ενδιαφερόμενα ζευγάρια τόσο από τη χώρα όσο και από το εξωτερικό είναι αποδεδειγμένα υψηλή. Ανέφερε πως σε ελληνικές μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης καταφεύγουν μεταξύ άλλων ζευγάρια από αραβικές χώρες, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, δηλαδή χώρες που φημίζονται για τις επιστημονικές προόδους στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Απαρίθμησε επίσης ως ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που παρέχει η Ελλάδα έναντι άλλων χωρών στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης τον μικρό χρόνο αναμονής, το συγκριτικά χαμηλότερο κόστος και το πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τη δυνατότητα συνδυασμού της ιατρικής φροντίδας με τις πολλές επιλογές ψυχαγωγίας που παρέχει η χώρα μας.

Σε μία ενδελεχή παρουσίαση των δεδομένων αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα προέβη ο διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στην ιδιωτική ιατρική κλινική «Γένεσις Αθηνών» Δρ Κων/νος Πάντος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών και Ευρωπαίων έχουν αναζητήσει ή δηλώνουν πρόθυμοι να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να πληροί τις προϋποθέσεις για να τους προσελκύσει στις κλινικές της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, στάθηκε ιδιαίτερα στο αποδεδειγμένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο και την εξειδίκευση των Ελλήνων γιατρών, στο λογικό οικονομικό κόστος και στο προοδευτικό νομοθετικό πλαίσιο. Ανέφερε ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, πως στην Ελλάδα επιτρέπεται η τεχνητή γονιμοποίηση ανύπαντρων γυναικών, η παρένθετη μητρότητα και το όριο ηλικίας των γυναικών που μπορούν να υποβληθούν στη θεραπεία είναι υψηλότερο από άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη δική του κλινική, ο Δρ Πάντος σημείωσε ότι έχει δεχθεί ζευγάρια από 34 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την επέκταση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη ευρωπαϊκής πιστοποίησης περισσότερων κλινικών, τη διαμόρφωση ειδικών ταξιδιωτικών πακέτων που θα προσαρμόζονται στην ανάγκη των επισκεπτών και τη μεγαλύτερη προβολή των υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στη χώρα.

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Γιάννης Περιστέρης σχολίασε ότι το κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμα και 30% με 50% φθηνότερο σε σχέση με άλλες χώρες, με το επίπεδο της θεραπείας εξίσου υψηλό. Πρόσθεσε δε ότι στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα έχει να επιδείξει μία εξαιρετική οργάνωση.

Στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση αναφέρθηκε η εμβρυολόγος της κλινικής «Γένεσις Αθηνών» Γεωργία Κόκκαλη, ενώ τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στους Έλληνες γιατρούς έδωσε ο διεθνούς φήμης Κύπριος θεμελιωτής της εμβρυϊκής ιατρικής Κύπρος Νικολαΐδης, καθηγητής εμβρυϊκής ιατρικής και διευθυντής του παγκοσμίου φήμης Εμβρυολογικού Ιατρικού Κέντρου (Fetal Medicine Centre) του Λονδίνου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κύπριος «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, ελπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σε θέση κάποια στιγμή στο μέλλον να παράσχει τη φροντίδα που αυτή τη στιγμή παράσχει η Ελλάδα στις εγκύους. Σημείωσε ότι οι Έλληνες επιστήμονες έχουν συμβάλει στην προώθηση της επιστήμης στη Βρετανία, ενώ πολλοί επίσης, παρά τις δυσκολίες, έχουν πετύχει σημαντικά πράγματα στη χώρα μας, μεταξύ άλλων και στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τις συγκινητικές ευτυχείς προσωπικές τους εμπειρίες από ελληνικές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης περιέγραψαν η Ελληνοαυστραλή ηθοποιός και συγγραφέας Μαίρη Κούστα και η Ελληνοαμερικανίδα Τζοάνα Μάθιους, οι οποίες μετά από πολλά χρόνια και πολλές αποτυχημένες απόπειρες σύλληψης με τεχνητή γονιμοποίηση στις χώρες τους είδαν τις προσδοκίες τους να εκπληρώνονται σχεδόν άμεσα στην Αθήνα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο Έλληνας πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Κων/Μπίκας και η διευθύντρια του ΕΟΤ Λονδίνου Χριστίνα Καλογερά, ενώ μήνυμα έστειλε ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός