Βάρυ το τίμημα της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των παιδιών

Μόνον την επιφάνεια των περίπλοκων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στην υγεία των παιδιών έχουν «ξύσει» οι ερευνητές, εκτίμησαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο φόρουμ «Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των παιδιών» που συνδιοργάνωσαν το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Παιδικής Υγείας και το Woodrow Wilson International Center for Scholars, στις ΗΠΑ.

Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει η αλλαγή του κλίματος στην ποιότητα ζωής, το εισόδημα των νοικοκυριών, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις συνθήκες υγείας. Όπως σημείωσε η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Άμχερστ, Σίλβια Μπραντ, η αλλαγή του κλίματος θα επιδεινώσει πιθανότατα το άσθμα στα παιδιά, καθώς και την εξάπλωσή του. Τα στοιχεία στις ΗΠΑ  (που περίπου το 8% των παιδιών πάσχει από άσθμα) είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει διεθνώς και οι αριθμοί εκτιμάται ότι θα ανέλθουν δραματικά.

Επιπλέον, ο αυξανόμενος αριθμός πιο ζεστών ημερών μπορούν να συνδεθούν με τη γέννα λιποβαρών βρεφών καθώς επίσης και με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, που και τα δύο είναι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άσθματος, πρόσθεσε η Σίλβια Μπραντ.

Μελέτες αναφέρουν ότι η αλλαγή του κλίματος θα αυξήσει το εύρος ασθενειών όπως η Νόσος του Lyme ή βορρελίωση, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός. Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της θερμοπληξίας και η ξηρασία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο υποσιτισμό, πιο πολλές αλλεργίες και αυξημένη έκθεση σε χημικά και τοξίνες, σύμφωνα με το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Παιδικής Υγείας.

Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ μόνο, το κόστος της θεραπείας παιδικών ασθενειών που σχετίζονται με το περιβάλλον ανέρχεται περίπου σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 3% του κόστους για την υγεία των παιδιών στη χώρα, υπογράμμισε ο καθηγητής στο τμήμα Παιδιατρικής της σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Λιονάρντο Τρασάντι.

«Νομίζω ότι το σημαντικό είναι πως δεν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ του να πληρώσουμε το κόστος για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή να μην το πληρώσουμε. Το σημαντικό είναι ότι καταβάλλουμε αυτό το κόστος σήμερα και ότι μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα το μειώσουμε ή όχι», κατέληξε.
Πηγή: Πηγη:ΑΜΠΕ