Κλείσιμο

Παχαίνει η Ευρώπη

Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι άκρως ανησυχητικές. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού, ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί δεόντως έως το 2030.

Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί μάλιστα για μία «κρίση υπερβολικού βάρους γιγάντιων διαστάσεων» στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα δραματική εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στην Ιρλανδία, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι έως το 2030 σχεδόν όλοι οι ενήλικες θα είναι υπέρβαροι. Όμως και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Τσεχία αναμένεται αισθητή αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έως το 2030 εκτιμάται ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων θα διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και σε χώρες που παραδοσιακά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας - όπως για παράδειγμα στη Σουηδία - αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των παχύσαρκων. Ολοένα πιο παχείς γίνονται όμως και οι Γερμανοί, με τους άνδρες να αντιμετωπίζουν συχνότερα προβλήματα με το βάρος τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης του Π.Ο.Υ., έως το 2030 σχεδόν το 50% των γυναικών και περίπου τα δύο τρίτα των ανδρών στη Γερμανία αναμένεται να είναι υπέρβαροι.

Εξαίρεση η Ολλανδία

Το πρόβλημα της βαθμιαίας αύξησης του σωματικού βάρους φαίνεται ότι δεν αφήνει αδιάφορη σχεδόν καμία χώρα. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να βάλουν φραγμό στο μάρκετινγκ του ανθυγιεινού φαγητού και να καταστήσουν πιο προσιτές τις υγιεινές τροφές», τόνισε η Λόρα Ουέμπερ από το βρετανικό Φόρουμ Υγείας, που συμμετείχε στην εκπόνηση της έκθεσης του Π.Ο.Υ.
Τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η παχυσαρκία δεν είναι η μόνη πτυχή του ζητήματος. Όπως κατέδειξε έρευνα της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Λειψίας, τα παχύσαρκα άτομα πέφτουν συχνά θύματα κοινωνικών προκαταλήψεων και διακρίσεων.

Πάντως, στα στοιχεία της έκθεσης του Π.Ο.Υ. περιλαμβάνεται και μία καλή είδηση: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην Ολλανδία υπάρχει αντίστροφη τάση, με το βάρος των ανθρώπων να ακολουθεί πτωτική πορεία.


Πηγή: Deutche Welle - Άρης Καλτιριμτζής (dpa)