Κλείσιμο

Ελπίδα για τους ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά

Νέα όπλα στη φαρέτρα τους για την καταπολέμηση του διάσπαρτου καρκίνου στην κοιλιά έχουν τώρα οι επιστήμονες, μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και χειρουργικών τεχνικών.

Πλέον εφαρμόζεται και στην χώρα μας μια καινούρια τεχνική κυτταρομειωτικής χειρουργικής και ταυτόχρονης διηγχειρητικής υπέρθεμης χημειοθεραπείας, που έχει στόχο να εξουδετωρώσει όλα τα κύτταρα σε επίπεδο μικρότερο των 2 χιλιοστών.

Σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα σε όλον τον κόσμο που έχουν πιστοποιηθεί ως προς την τεχνική αυτή. Ένα από αυτά λειτουργεί στην Ελλάδα στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Σύμφωνα με τον Συντονιστή Διευθυντή Α' Χειρουργικού Τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» Γιάννη Σπηλιώτη, η εφαρμογή της μεθόδου αφορά ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά (παχέως εντέρου, ωοθηκών κ.α) και προσδόκιμο ζωής 3 με 6 μήνες. Μετά το χειρουργείο έχει αποδειχθεί πως το 40% των ασθενών ζει μέχρι και 5 χρόνια.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 700 ασθενείς αναπτύσσουν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Από αυτούς το 55% αφορά τις ωοθήκες, 25% το παχύ έντερο, 7% ψευδομύξωμα, 5% μεσοθηλίωμα και 8% το στομάχι.




Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ