Κλείσιμο

Τη νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους ζητά το «Ίαμα»

Την αναγκαιότητα για εμπεριστατωμένη ενημέρωση γύρω από την χρήση της θεραπευτικής κάνναβης και την αντιστροφή της εικόνας της, από επικίνδυνο ναρκωτικό σε "θαυματουργό" ίαμα, τόνισαν σήμερα επιστήμονες και ασθενείς σε μια συνάντηση που οργάνωσε στην ΕΣΗΕΑ η Κίνηση Νόμιμης Εφαρμογής Ιατρικής Cannabis (KINEICAN), το "Ίαμα".

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, ακόμη και ιδιαίτερα σοβαρών, μπορεί να αποτελέσει σύγχρονη θεραπευτική επιλογή.

Όπως εξήγησε ο ειδικευμένος στην Νευρολογία - Ψυχιατρική, Γ. Οικονομόπουλος «η επιστημονική αποκάλυψη ότι ο οργανισμός μας παράγει τα δικά του κανναβινοειδή, ανάγκασε και τους πιο δύσπιστους να συνειδητοποιήσουν ότι οι ιδιότητες των ουσιών αυτών είναι τόσο ευεργετικές για τον οργανισμό, όσο και τα 'φυτοκανναβινοειδή' τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον θεραπευτικά σε πολλές χώρες του κόσμου».

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι πλέον υπάρχουν αρκετά στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα τα οποία αποδεικνύουν ότι η χρήση θεραπευτικής κάνναβης δεν βοηθά μόνο ως αναλγητικό αλλά έχει μια ευρεία γκάμα θεραπευτικών δράσεων σε ολόκληρο το σώμα.

Συγκεκριμένα ο κος Οικονομόπουλος ανέφερε ότι «η χρήση της βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτική αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση», ενώ ισχυρίσθηκε ότι υπάρχουν από το 1974 μελέτες και επιστημονικές εργασίες για την «ευεργετική» δράση της στον καρκίνο και τη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων. Μάλιστα είναι ήδη γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των κανναβινοειδών στις παθήσεις των ματιών όπως το γλαύκωμα.

Οι γιατροί σημείωσαν ότι η θεραπευτική χρήση της κάνναβης είναι ένα ταμπού που έχει σπάσει σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου και κυρίως στην Αμερική και έχει δοθεί με τον τρόπο αυτό η δυνατότητα να βοηθηθούν χιλιάδες ασθενείς που έχουν ελεύθερη πρόσβαση και δεν καταδιώκονται ως χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Ο γιατρός Α. Λουπασάκης, που έχει ασχοληθεί χρόνια με τις ευεργετικές επιδράσεις του γέλιου στην αυτοθεραπεία, όπως είπε, πρόσθεσε ότι «ορισμένες τροφές όπως η σοκολάτα, αλλά και βιταμίνες που περιέχονται σ αυτές, το περπάτημα, το μασάζ, αλλά και πιέσεις σε σημεία βελονισμού μπορούν να ενεργοποιήσουν σε κάποιο βαθμό το δικά μας κανναβινοειδή».

Αναφερόμενος στην αξία των κανναβιδοειδών επισήμανε ότι «μας βοηθούν στην αυτοθεραπεία, αποτελούν το ξύπνημα του οργανισμού μας και είναι τα "άλλα" δικά μας παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη».

Στην εκδήλωση μίλησαν και δύο ασθενείς, αναφερόμενοι στις διπλές τους ιστορίες και στην εμπειρία τους χρησιμοποιώντας κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο Κ.Σ άρχισε τη χρήση της θεραπευτικής κάνναβης μετά από ένα ατύχημα, 12 χειρουργεία και 67% αναπηρία. Όπως είπε ο ίδιος βοηθήθηκε σημαντικά και μέσα στα τελευταία 22 χρόνια δημιούργησε οικογένεια και έχει σήμερα 4 παιδιά. «Προτίμησα αυτή τη λύση γιατί δεν είχε παρενέργειες», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Χ.Ρ. ζήτησε να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στη θεραπευτική κάνναβη και όχι να διώκονται. Τόνισε ότι «για 15 γραμμάρια φυλακίστηκα για 10 χρόνια. Τουλάχιστον οι δικαστές μου έδωσαν δέκα χρόνια φυλακή. Οι γιατροί επειδή ήμουν οροθετικός μου έδιναν 10 χρόνια ζωής, αλλά εγώ είμαι ακόμα εδώ» και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία 2 χρόνια χρησιμοποιεί και την κλασική ιατρική θεραπεία του.

Συμπερασματικά ο κος Οικονομόπουλος επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν επισκέψεις και ενημερώσεις στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης αλλά και στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας για τα νεότερα δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν στο θέμα της θεραπευτικής κάνναβης, ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητη την αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να διώκονται οι ασθενείς που κάνουν ανακουφιστική χρήση».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ