Αποφύγετε το διαζύγιο για να μην πάθετε καρδιακό!

Μια ανάλυση 15.827 ανθρώπων έδειξε ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο και ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής όταν αποφασίζουν να ξαναπαντρευτούν. 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation υποστήριξε ότι το χρόνιο στρες που συνδέεται με το διαζύγιο έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα.

Γνωρίζουμε ήδη ότι ο θάνατος ενός κοντινού αγαπημένου προσώπου μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τώρα μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο Duke διαπίστωσε ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και μετά από έναν χωρισμό.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης που διήρκησε από το 1992 έως το 2010, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους είχε πάρει διαζύγιο τουλάχιστον μία φορά.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που χώρισαν μία φορά είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή απ’ότι οι γυναίκες που παρέμεναν παντρεμένες. Το ποσοστό αυτό ήταν 77% για εκείνες που έχουν πολλαπλά διαζύγια στο ενεργητικό τους.

Στους άνδρες διαπιστώθηκε 10% επιπλέον κίνδυνος για αυτούς που είχαν ένα διαζύγιο και 30% επιπλέον για αυτούς που είχαν πολλαπλά διαζύγια.

Η ερευνήτρια και καθηγήτρια Linda George είπε: «Ο κίνδυνος αυτός είναι συγκρίσιμος με εκείνον της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή του διαβήτη και άρα είναι αρκετά μεγάλος».

Οι γυναίκες που ξαναπαντρεύονταν διέτρεχαν κίνδυνο οριακά μειωμένο ενώ οι άνδρες μείωναν τον κίνδυνο πολύ περισσότερο.

Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να είναι «το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας», όπως προσέθεσε η καθηγήτρια Linda George.
Πηγή: skai.gr