Κλείσιμο

Μπαγκλαντές: Μέτρα για την αντιμετώπιση του παιδικού πνιγμού

Στο Μπαγκλαντές ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1 έως 17 ετών, και προκαλεί το 43% των θανάτων στα παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών περισσότερο ακόμα και από το άθροισμα των θανάτων που προκαλούνται από ιλαρά, χολέρα, διάρροια και πνευμονία.

Ενώ οι θάνατοι παιδιών από άλλες αιτίες στο Μπαγκλαντές έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2004 έως το 2011, οι πνιγμοί όμως έχουν παραμείνει σταθερά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, η οποία συχνά προκαλεί πλημμύρες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πολλά παιδιά πεθαίνουν σε 20 μέτρα απόστασης από το σπίτι τους, συχνά όταν κάνουν μπάνιο στις λίμνες που θεωρούνται χώρος κολύμβησης (έχει αναφερθεί το ένα τρίτο της χώρας δηλαδή 160 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν μπάνιο εκεί).

Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές ίδρυσε το Διεθνές Κέντρο Έρευνας πνιγμού, το οποίο περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα κολύμβησης ως μέρος του σχεδίου της για να σταματήσει αυτή τη «σιωπηλή επιδημία».

Μαθήματα κολύμβησης έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα από τη UNICEF αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα μαθήματα θα πρέπει τώρα να καταστούν υποχρεωτικά στα σχολεία και επιπλέον οι λίμνες και οι πισίνες στα πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στις αστικές περιοχές, όπου οι θάνατοι από πνιγμό είναι περισσότεροι.

Οι χώρες με την υψηλότερη παρουσία των ανθρώπων στο νερό είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ιδιαίτερα στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίαςδυτικά του Ειρηνικού, εκεί όπου γίνονται οι περισσότεροι πνιγμοί.

Οι πνιγμοί αφορούν τη δημόσια υγεία και επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος χώρες στις οποίες εμφανίζεται το 91% των θανάτων που σχετίζονται με το νερό.

Στο Μπαγκλαντές οι θάνατοι συμβαίνουν κυρίως σε ποτάμια, λίμνες ή αστικές τρύπες που γεμίζουν με νερό μετά από τις πλημμύρες, αφού τα παιδιά που ζουν στις παράκτιες περιοχές είναι καλύτεροι κολυμβητές.
Πηγή: skai.gr