Αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος για όσους έχουν πάρει διαζύγιο, ειδικά τις γυναίκες

Οι γυναίκες που έχουν χωρίσει μια φορά και οι άνδρες που έχουν χωρίσει τουλάχιστον δύο φορές κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με όσους παραμένουν παντρεμένοι, αναφέρει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Ντιπρέ του Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Ντιουκ ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 15.000 ανθρώπους, ηλικίας 48 έως 80 ετών, για μία περίοδο 18 ετών, στη διάρκεια της οποίας οι 1.211 έπαθαν έμφραγμα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα πάνω από το ένα τρίτο των ανδρών και γυναικών είχαν τουλάχιστον ένα διαζύγιο.

Όπως έδειξε η ανάλυση, πιο πιθανό ήταν το έμφραγμα για τις χήρες και τους χήρους, σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι γυναίκες με ένα διαζύγιο ήταν κατά μέσο όρο 24% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με τις ακόμη παντρεμένες γυναίκες, ενώ οι άνδρες που είχαν χωρίσει τουλάχιστον δύο φορές είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος κατά 77%.

Αντίθετα από τις γυναίκες, για τους άνδρες ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνει μόνο μετά το δεύτερο διαζύγιο και όχι από το πρώτο. Όταν ένας άνδρας ξαναπαντρευτεί, ο κίνδυνος εμφράγματος εξαφανίζεται, ενώ αυτό δεν συμβαίνει για τις γυναίκες. Οι ξαναπαντρεμένες γυναίκες είναι 35% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με όσες δεν έχουν χωρίσει ποτέ.

Για μία γυναίκα που έχει χωρίσει τουλάχιστον δύο φορές, ο κίνδυνος εμφράγματος είναι ανάλογος με το να έχει διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο λόγος για τον οποίο το διαζύγιο πέφτει πιο «βαρύ» στις γυναίκες δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως μία χωρισμένη γυναίκα επιβαρύνει περισσότερο την υγεία της από ό,τι ένας χωρισμένος άνδρας, κυρίως εξαιτίας μεγαλύτερου συναισθηματικού στρες ή συχνότερης καταφυγής σε ανθυγιεινές συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα κ.α.).

Επιπλέον, οι άνδρες ξαναπαντρεύονται ευκολότερα από τις γυναίκες μετά από ένα διαζύγιο.

Επίσης, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο κίνδυνος για την καρδιά μειώνεται ή αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου μετά το διαζύγιο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ