Κλείσιμο

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την «επιδημία» των καισαρικών

«Σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται πραγματικά μια επιδημία γεννήσεων με καισαρική, ακόμη κι όταν δεν είναι ιατρικά απαραίτητο», δήλωσε η δρ Μαρλίν Τέμερμαν, διευθύντρια του τομέα Υγείας και Γενετικής Έρευνας του ΠΟΥ.

Σε πολλές χώρες αυτή η «μόδα» εξηγείται κυρίως από την επιθυμία των γιατρών να απλουστεύσουν τη ζωή τους, καθώς οι γεννήσεις με καισαρική μπορούν να προγραμματιστούν, πρόσθεσε η Τέμερμαν με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των νέων συστάσεων του ΠΟΥ.

Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός συστήνει ξεκάθαρα να περιοριστεί η χρήση των καισαρικών τομών, εξήγησε ο δρ. Μετίν Γκουλμεζόγλου του ΠΟΥ.

Στο παρελθόν ο ΠΟΥ είχε περιοριστεί να ανακοινώσει ότι «το ιδανικό ποσοστό καισαρικών τομών» κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 15% των γεννήσεων.

Αντίθετα κάτω από το όριο του 10%, ο ΠΟΥ παρατηρεί ότι η μητρική και νεογνική θνησιμότητα μειώνεται όσο αυξάνεται το ποσοστό των καισαρικών.

Όμως το ποσοστό των καισαρικών φτάνει το 23% στην Ευρώπη, το 35,6% στην αμερικανική ήπειρο και το 24,1% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΠΟΥ και χρονολογούνται από το 2008.

Μάλιστα σε ορισμένες χώρες έχει δημιουργηθεί μια πραγματική «κουλτούρα καισαρικής», όπως στη Βραζιλία, όπου σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική, καθιστώντας τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις με αυτό τον τρόπο, εξήγησε η Τέμερμαν.

Μόνο στην Αφρική (3,8%) και στη νοτιοανατολική Ασία (8,8%) παραμένει χαμηλό το ποσοστό.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο