Λιγότερα και μεγαλύτερα γεύματα για καλύτερη υγεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να περιορίσουν την κατάθλιψη και την πείνα, εφόσον επιλέξουν ένα μεγάλο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα αντί για έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως προτείνει μια νέα μελέτη.

«Τρώγοντας μεγάλο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα τα άτομα αυτά μπορούν να ευεργετηθούν περισσότερο από το συνηθισμένο μοντέλο τσιμπολογήματος», δήλωσε ο δρ Hana Kahleova, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στην Πράγα.

Η ανάλυση χρησιμοποίησε δεδομένα από μια προηγούμενη μελέτη που συνέκρινε δύο δίαιτες περιορισμένης θερμιδικής αξίας, σε 54 άτομα, με διαβήτη τύπου 2. Κάθε συμμετέχων στην έρευνα για 12 εβδομάδες έτρωγε έξι μικρά γεύματα την ημέρα, και στη συνέχεια για άλλες 12 εβδομάδες έτρωγε ένα μεγάλο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, χωρίς να τρώει δείπνο.

Και με τις δύο δίαιτες, οι άνθρωποι ανέφεραν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και καλύτερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με το πώς αισθάνονταν στην αρχή της μελέτης. Η βελτίωση στη διάθεσή τους ήταν αισθητά μεγαλύτερη όταν έτρωγαν μεγαλύτερα γεύματα δύο φορές την ημέρα.

Οι άνθρωποι ανέφεραν επίσης ότι ένιωθαν λιγότερη πείνα όταν έτρωγαν μόλις δύο φορές την ημέρα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Κλινικής Διατροφής.

Οι άνθρωποι που τρώνε λιγότερο συχνά αλλά περισσότερο μπορεί να αισθάνονται πιο χορτάτοι και πιο ικανοποιημένοι, από αυτούς που πεινάνε όλη τη μέρα επειδή καταναλώνουν μικρά γεύματα, δήλωσε ο Kahleova, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε από 30 έως 40 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για να το πετύχουν αυτό.

«Να τρώτε πρωινό σαν βασιλιάς, γεύμα σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν άπορος», είπε. «Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι το βράδυ μπορείτε να φάτε μια σαλάτα λαχανικών».

Εξετάζοντας την επίδραση των διατροφικών προτύπων στα καταθλιπτικά συμπτώματα των ασθενών, η νέα έρευνα έχει αρχίσει να λαμβάνει υπόψη την "μεγάλη συναισθηματική συνιστώσα του φαγητού" είπε η Margaret Powers η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη αλλά είναι εκλεγμένη πρόεδρος της υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης στην Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη.

Το πιο σημαντικό πράγμα για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 είναι να έχουν ένα σχέδιο από την άποψη του πότε πρέπει να φάνε και πώς να μοιράσουν την πρόσληψη υδατανθράκων στη διάρκεια της ημέρας. Η Power πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να έχουν ένα υγιές βάρος.

«Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, αλλά σίγουρα πρέπει να δώσουμε προσοχή στη συναισθηματική πλευρά του φαγητού», τόνισε. «Αν κάποιος τρώει δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα και θέλει να τρώει περισσότερο αλλά δεν μπορεί τότε αυτό τον κάνει δυστυχισμένο και σίγουρα αυτό δεν είναι το σωστό σχέδιο».

Η Margaret Power είπε ότι θέλει να δει τους ασθενείς της να λαμβάνουν μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή. «Ένας από τους στόχους της θεραπείας με τη διατροφή για τον διαβήτη είναι στην πραγματικότητα να διατηρηθεί η απόλαυση των τροφών», είπε.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε έναν ασθενή να καταλάβει τον εαυτό του, έτσι ώστε να μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε το καλύτερο σχέδιο αυτο-διαχείρισης. . . Όποιο και αν είναι το πρόγραμμα διατροφής που θα επιλεχτεί, αυτό θα πρέπει να είναι το πρότυπο διατροφής για όλη του τη ζωή».
Πηγή: skai.gr