Κλείσιμο

Στην κοπριά του αλόγου η συνέχεια των αντιβιοτικών

Μπορεί να είναι αρκετά ασυνήθιστο για ένα αντιβιοτικό, αλλά η copsin είναι μια πρωτεΐνη και εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι επιδρά στα βακτήρια με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς κάνουν και τα παραδοσιακά αντιβιοτικά.

Οι χημικοί σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να βρουν μια λύση για το αυξανόμενο πρόβλημα της ανθεκτικότητας των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά. Είναι μια σημαντική απειλή για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε, ότι τα αντιβιοτικά θα είναι πάντα η λύση για την αντιμετώπιση των βακτηριδιακών ασθενειών.

Η επιστημονική κοινότητα ελπίζει να είναι σε θέση να αναπτύξει μια νέα σειρά αντιβιοτικών για την αντικατάσταση αυτών που χάνουν όλο και περισσότερο την ικανότητά τους να δρουν ενάντια στις μολύνσεις όπως είναι η φυματίωση (TB). Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλή τον Markus Aebi, Καθηγητή Μυκητολογίας στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη πιστεύει ότι μπορεί και να έχει βρει τη λύση.

"Η κοπριά του αλόγου είναι ένα υπόστρωμα που φιλοξενεί μια ποικιλία μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων και των βακτηρίων" και εκεί έγκειται το κλειδί σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή και μεταδιδακτορικό Andrea Essig. 

"Τώρα αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό ως προς τα θρεπτικά συστατικά και το χώρο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ισχυρά αντιβιοτικά τα οποία χρησιμοποιούνται από τους διαφορετικούς οργανισμούς για να αναστείλουν την ανάπτυξη των ανταγωνιστών", όπως προσθέτει. 

Ο Essig και οι συνάδελφοί του από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και το Πανεπιστήμιο της Βόννης που καλλιεργούν το μύκητα μαζί με αρκετούς ακόμα τύπους βακτηρίων, διαπίστωσαν ότι η Coprinopsis cinerea σκότωσε ορισμένα βακτήρια.

Περαιτέρω έρευνα απέδειξε ότι η παραγόμενη από το μανιτάρι πρωτεΐνη copsin ήταν υπεύθυνη για αυτή την αντιβιοτική επίδραση. Η copsin είναι ενεργή ενάντια στα βακτήρια που τα συμβατικά αντιβιοτικά είναι ανθεκτικά. 

Η Copsin είναι μια πρωτεΐνη, ενώ τα παραδοσιακά αντιβιοτικά είναι συχνά οργανικές μη-πρωτεϊνικές ενώσεις. Ανήκει στην ομάδα των αμυντίνων, μια κατηγορία των μικρών πρωτεϊνών που παράγονται για την καταπολέμηση νοσογόνων μικροοργανισμών. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα παράγει αμυντοσίνες στο δέρμα και τους βλεννογόνους για να προστατευθεί ενάντια των λοιμώξεων.

Για να δώσει μεγαλύτερες ποσότητες του αντιβιοτικού, η copsin παράγεται σε υγρή καλλιέργεια μέσω ενός μεθυλοτροφικού ζυμομύκητα που ονομάζεται Pichia pastoris.

Μιλώντας στο εργαστήριο ETH της Ζυρίχης, ενώ ταυτόχρονα παράγει copsin, ανώτερος επιστήμονας Pauli Kallio, δήλωσε: «Καλλιεργούμε την Pichia pastoris, η οποία είναι μια μεθυλοτροφική ζύμη και σε αυτή την μαγιά που παράγεται η copsin. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία και γι 'αυτό είμαστε χρησιμοποιούνται βιοαντιδραστήρες οι οποίοι στη συνέχεια, παρέχουν ένα ελεγχόμενο και αποστειρωμένο περιβάλλον για την παραγωγή της copsin".

Ο Kallio αναφέρει ότι η διαδικασία καλλιέργειας διαρκεί πέντε ημέρες, προτού ακόμα τα κύτταρα μπορέσουν να συλλεχθούν και να εξαχθεί η copsin. 

Ο Essig λέει ότι η εγγενής σταθερότητα της copsin είναι ζωτικής σημασίας για την πιθανή χρήση της και ότι θα καταφέρει να είναι χρήσιμη στην βιομηχανία τροφίμων, γιατί σκοτώνει παθογόνους οργανισμούς όπως η Listeria, ένα είδος βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι οι μύκητες έχουν χρησιμοποιήσει τις αμυντοσίνες και άλλες φυσικές αντιβιοτικές ουσίες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τα βακτήρια για εκατομμύρια χρόνια, ενώ τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική από τον άνθρωπο έχουν αναπτύξει αντίσταση σε μόλις 70 χρόνια.

Πηγή: Πηγή: Reuters