7 χρόνια διαρκούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα τα συμπτώματα διαρκούν 7 ολόκληρα χρόνια και όχι λιγότερο, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα.Τα χρόνια αυτά συμπτώματα μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα ζωής των γυναικών.

Έως το 80% των γυναικών (αλλά όχι όλες) βιώνουν τέτοιου είδους συμπτώματα κατά την μεταβατική φάση της εμμηνόπαυσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σαφής εικόνα πόσο διαρκούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Νάνσι Έιβις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για 1.450 γυναίκες, οι οποίες είχαν τέτοια συμπτώματα τουλάχιστον έξι ημέρες κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες (δηλαδή περίπου μέρα παρά μέρα).

Η μελέτη - η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα- δείχνει ότι η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων είναι 7,4 χρόνια και μπορεί να κυμαίνεται από τρία έως 14 χρόνια. Οι αφροαμερικανίδες εμφανίζουν την μεγαλύτερη διάρκεια συμπτωμάτων, ενώ οι ασιατικής καταγωγής γυναίκες (από Κίνα, Ιαπωνία κ.α.) την μικρότερη. Οι φυλετικές αυτές διαφορές δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί και μπορεί να οφείλονται στα διαφορετικά γονίδια, στη διαφορετική διατροφή κ.α.

Γενικά, μεγαλύτερη διάρκεια εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων εμφανίζουν οι γυναίκες μικρότερης ηλικίας (όσο νωρίτερα εμφανίζονται τα συμπτώματα, τόσο περισσότερο διαρκούν), καθώς επίσης αυτές με μικρότερο μορφωτικό επίπεδο, μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη. Είναι ασαφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε ποιό βαθμό το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή προκαλούνται εξαιτίας τους.

Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν καν σταματήσει η περίοδος μιας γυναίκας, τότε διαρκούν περισσότερο, σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Περίπου μία στις οκτώ γυναίκες αρχίζουν να έχουν εξάψεις, ενώ ακόμη έχουν κανονική περίοδο. Στα δύο τρίτα των γυναικών τα συμπτώματα εμφανίζονται, όταν η περίοδός τους γίνει ακανόνιστη, αλλά δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται αφ’ ότου η περίοδος έχει σταματήσει τελείως, τότε αυτά διαρκούν 3,3 χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι εξάψεις, που μπορεί να εμφανίζονται πολλές φορές μέσα στη μέρα και τη νύχτα, οφείλονται στην πτώση του επιπέδου των ορμονών (οιστρογόνων) και φαίνεται να ρυθμίζονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Οι γυναίκες με έντονα τέτοια συμπτώματα, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά προβλήματα και οστεοπόρωση.

Υπενθυμίζεται, ότι μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα συσχέτισε την ορμονική θεραπεία υποκατάστασης (στην οποία καταφεύγουν αρκετές γυναίκες σε φάση εμμηνόπαυσης) με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Τα αντισυλληπτικά, επίσης περιορίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως και τα ήπια αντικαταθλιπτικά. Αντίθετα, τα καυτερά φαγητά, ο καφές και το αλκοόλ εντείνουν τα συμπτώματα.

Πηγή: skai.gr