Εκτεθειμένες και οι γυναίκες στο ανεύρυσμα καρδιάς

Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους άνδρες να αναπτύξουν τη 16η κυριότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το ανεύρυσμα στην καρδιά.

Κάποιος που καπνίζει κινδυνεύει να εμφανίσει ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, είτε είναι άνδρας ή γυναίκα. Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες ανευρύσματος και στα δυο φύλα.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η αορτή ενός ατόμου, το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα, διογκώνεται και αποκτά μεγαλύτερο μέγεθος. Η αορτή εκτείνεται από την καρδιά διαμέσου της κοιλιάς και παραδίδει το αίμα στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Τα συμπτώματα ενός κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος μπορεί να περιλαμβάνουν παλμικό αίσθημα, πρήξιμο ή πόνο στην περιοχή του στομάχου.

Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση, όμως, υπάρχει περίπτωση η κατάσταση του ασθενούς να εξελιχθεί ραγδαία και να μην μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ανευρύσματος συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών και καθώς ο πληθυσμός γερνάει, είναι πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα αυτά.

Το οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος και η υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ανευρύσματος σε ένα άτομο.

Οι άνδρες και οι γυναίκες από 65 έως 75 ετών που κάπνιζαν ή συνεχίζουν να καπνίζουν, συνιστάται να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους με υπέρηχο μία φορά το χρόνο.

Όταν τέλος εντοπιστεί το ανεύρυσμα θα πρέπει ο ασθενής να σταματήσει το κάπνισμα αμέσως και να ζητήσει ιατρική συμβουλή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η πίεση του αίματός του είναι υπό έλεγχο και ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης του είναι στα φυσιολογικά
Πηγή: Πηγή: ΒΒC