Στοιχεία για 14 αλλεργιογόνα πρέπει να δίνουν εστιατόρια και φαγάδικα

Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο Σάββατο (13 Δεκεμβρίου) η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει επιχειρήσεις που πωλούν μη συσκευασμένο φαγητό να δίνουν αναλυτικά στοιχεία για 14 κατηγορίες αλλεργιογόνων τροφίμων.

Η νέα νομοθεσία επηρεάζει πολλές επιχειρήσεις εστίασης, όπως εστιατόρια, φούρνους, φαγάδικα, καταστήματα με σάντουιτς και άλλες.

Κατ’ επανάληψη παραβάτες θα κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Πωλητές που προσφέρουν τρόφιμα με τα παρακάτω συστατικά θα πρέπει πλέον να δίνουν σχετικές πληροφορίες στους καταναλωτές:

  1. Σέλινο
  2. Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη (όπως σιτάρι και κριθάρι)
  3. Όστρακα (όπως καβούρι, αστακός)
  4. Μαλάκια
  5. Αυγά (συμπεριλαμβανομένων που είναι αλειμμένα με αυγό)
  6. Ψάρια
  7. Γάλα
  8. Μουστάρδα
  9. Ξηρούς καρπούς
  10. Φιστίκια
  11. Σουσάμι
  12. Σόγια
  13. Διοξείδιο του Θείου (που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε αποξηραμένα φρούτα, ανθρακούχα ποτά, αλκοολούχα ποτά και άλλα)
  14. Κατηγορία φυτών γνωστά ως Λούπινα

Αναλυτικά ο ευρωπαϊκός νόμος ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr