Κλείσιμο

Ο ιός του AIDS εξελίσσεται σε μια πιο αδύναμη μορφή

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τον αγώνα κατά του AIDS δίνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία ο ιός HIV εξελίσσεται σε μια λιγότερο θανατηφόρα και λιγότερο εύκολα μεταδιδόμενη μορφή, λόγω της «μάχης» του με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο HIV αποδυναμώνεται σταδιακά και αφότου προσβάλει τον οργανισμό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναπαραχθεί και συνεπώς να προκαλέσει την εμφάνιση του AIDS και να μεταδοθεί σε νέα θύματα.

«Ο ιός χάνει ταχύτητα στην ικανότητά του να προκαλέσει την ασθένεια και αυτό θα συμβάλει στην εξαφάνισή του», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής της Οξφόρδης Φίλιπ Γκόουλτνερ.

Σύμφωνα με τους μελετητές, οι αλλαγές στον HIV οφείλονται στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έρχεται σε επαφή με ισχυρά ανοσοποιητικά συστήματα, γεγονός που τον υποχρεώνει να εξελιχθεί προκειμένου να επιβιώσει στον αγώνα κατά του ανθρώπινου οργανισμού.

«[Τότε] ο ιός είναι παγιδευμένος μεταξύ γκρεμού και ρέματος, μπορεί να συντριβεί ή να κάνει μια αλλαγή και να επιβιώσει, και αν πρέπει να αλλάξει τότε αυτό θα [του] προκαλέσει κάποιο κόστος», συμπλήρωσε ο κ. Γκόουλτνερ.

Η έρευνα κατέδειξε πως η διαδικασία εξασθένησης του HIV εκτυλίσσεται στην Αφρική, όπου οι μελετητές συνέκριναν κρούσματα στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική, όπου η επιδημία «έφτασε» μια 10ετία αργότερα.

«Είναι εντυπωσιακό. Μπορείς να δεις πως η ικανότητα του ιού να αναπαράγεται [μέσα στο ανθρώπινο σώμα] είναι 10% μικρότερη στην Μποτσουάνα από ότι στη Νότια Αφρική», όπου η «μάχη» με τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά συστήματα έχει διαρκέσει λιγότερο, σχολίασε στο BBC ο κ. Γκόουλτνερ.

Το AIDS παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έως το τέλος του 2013.

Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται πως ζουν σήμερα ως φορείς ή ασθενείς του HIV σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: skai.gr