Ο ΠΟΥ «κόβει» το σεξ στους άνδρες που νίκησαν τον Έμπολα

Οι άνδρες που αναρρώνουν από τον ιό Έμπολα θα πρέπει να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές για τρεις μήνες ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αν και οι έρευνες για το θέμα δεν είναι ακόμη αρκετές, ο ΠΟΥ συνιστά στους άνδρες που προβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό να απέχουν από κάθε σεξουαλική επαφή για 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ή να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Η εκκόλαψη του ιού Έμπολα κανονικά διαρκεί 21 ημέρες, περίοδο κατά την οποία ο ασθενής πρέπει να παραμείνει υπό παρακολούθηση. Όμως οι ασθενείς παραμένουν μολυσματικοί για όσο διάστημα ο ιός εξακολουθεί να εμφανίζεται στο αίμα και τα άλλα βιολογικά τους υγρά, μεταξύ αυτών το σπέρμα και το μητρικό γάλα.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το 1995, ασθενής από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εμφάνισε ίχνη του ιού στο σπέρμα του «82 ημέρες μετά την έναρξη της μόλυνσης». Άλλες δύο εκθέσεις, του 2000 και του 1977, αναφέρουν παρόμοια περιστατικά με τον ιό να επιβιώνει στο σπέρμα 40  και 61 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, αντίστοιχα.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι για την ώρα δεν είναι βέβαιο πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος τόσες εβδομάδες μετά, αλλά προτιμά να προειδοποιήσει τον ενδιαφερόμενο πληθυσμό.

Τεστ που διαγιγνώσκει τον Έμπολα σε 15 λεπτά


Στο μεταξύ ερευνητές θα δοκιμάσουν στη Γουινέα, μια από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού, τεστ ανίχνευσης του Έμπολα που δίνουν αποτελέσματα σε διάστημα 15 λεπτών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η βρετανική κυβέρνηση και η οργάνωση αρωγής Wellcome Trust, που χρηματοδότησαν την πρωτοβουλία αυτή.

Το τεστ, το οποίο δημιούργησε το Ινστιτούτο Παστέρ του Ντακάρ, είναι έξι φορές πιο γρήγορο από αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα, διευκρινίζει η οργάνωση.

«Ένα αξιόπιστο τεστ 15 λεπτών που μπορεί να επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού Έμπολα θα είναι ένα εργαλείο-κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση της επιδημίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της μια αξιωματούχος της Wellcome Trust, η Βαλ Σνίγουιν.

Τα νέα τεστ «μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό των εξετάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε κάθε ημέρα και να διευκολύνουν τη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού Έμπολα», σημείωσε από την πλευρά της η Τζαστίν Γκρίνινγκ, η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης.

Από την επιδημία, που ξέσπασε πριν περίπου ένα χρόνο στη νότια Γουινέα, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 5.689 άνθρωποι σε σύνολο 15.935 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων αυτών καταγράφηκε στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εξάπλωση της επιδημίας φαίνεται να επιβραδύνεται. Ο Οργανισμός δεν έχει καταγράψει εδώ και 4 εβδομάδες κανένα νέο κρούσμα στην επαρχία Λόφα της Λιβερίας, στα σύνορα με τη Γουινέα, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας στη χώρα τον Φεβρουάριο. Μόλις 2 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Γκεκέντου της Γουινέας και μόνο ένα στην Κενέμα στην ανατολική Σιέρα Λεόνε από τις 23 Νοεμβρίου.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters/Γερμανικό Πρακτορείο/Γαλλικό Πρακτορείο